Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Práce v kanceláři naše tělo ničí. Jak předejít zákeřnému RSI syndromu?

Kancelář, ilustrační fotografie
Kancelář, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Práce v kanceláři může být někdy pěkně namáhavá a dost často způsobuje lidem zdravotní komplikace. RSI (Poškození z opakovaného používání) syndromu však lze snadno předejít.

RSI (Repetitive strain injury) může vyústit zejména v syndrom karpálního tunelu, který může být způsoben při nevhodné ergonomii práce s počítačem. Proto je zapotřebí si dát během práce menší přestávku. Co všechno může pomoct v prevenci RSI nebo alespoň ztlumit bolesti?

Žádná ignorace

Je nesmírně důležité RSI nepodceňovat, protože se vámi může doslova táhnout celý život. Co může začít jako nenápadná menší bolest v zápěstí, může skončit celodenním pocitem únavy. Proto je důležité, aby dotyčný, který neustále pracuje s počítačem, si dělal krátké přestávky párkrát zatřepal rukama.

Používat obě ruce

Správné psaní na klávesnici je dobrá prevence před RSI. Na základních školách se výuka psaní všemi deseti moc nevyučuje, což je škoda, protože pokud umí člověk rozložit psaní na klávesnici na všechny prsty, tak výrazně předchází svalovému napětí. 

Klidně vstaňte

Doporučuje se vstávat od počítače každých třicet minut a pohybovat hlavou a rameny, aby se uvolnilo napětí. Jednou za hodinu by měl člověk mít až desetiminutovou přestávku, kdy se může napít nebo projít. Běžně se používá jeden trik, jak předejít bolesti prstů nebo zápěstí. Člověk si jednoduše vyzkouší, jak dlouho dokáže psát, než ho začnou bolet svaly a podobně. Poté si nastaví budíka, který zazvoní deset minut před tím, než by došlo k bolestem. 

Modlitba

Zní to možná jako úlet, ale pokud složíte ruce tak, jakoby jste se modlily, tedy dlaněmi k sobě a konečky prstů míří nahoru, poté zatlačíte zhruba na třicet vteřin, tak i takovéto nenápadné a nenáročné cvičení může zabránit RSI. Pokud při tomto cvičení však cítíte bolest, pak už nejspíš pozdě.

Je to v zápěstí

Pokud nedržíte správně zápěstí při psaní na klávesnici, tak si můžete zadělat na RSI. Základem správného sezení u počítače je dodržování pravého úhlu, tzn. sedět rovně na židli, nohy u sebe a rovněž do pravého úhlu, dále zápěstí musí být rovnoběžné s pracovní plochou. Jedná se jednoduchou prevenci, kterou ne každý ale dodržuje.

Léčba

Samozřejmě není nic lepšího než prevence. Pokud však už člověk RSI trpí, může částečně bolesti tlumit různými gely na klouby a záněty, studenými obklady, nebo elastickými podpěrami. Někomu pomáhá jóga, jinému masáže nebo meditace. Pokud však příznaky přetrvávají, pak je návštěva doktora nezbytná.  

Témata:  nemoc PC kancelář

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy