Škodí mikrovlnné trouby zdraví? Jejich zastánci i odpůrci se stále nedokáží shodnout, vědci ale negativní působení mikrovln na naše tělo stále nevylučují. Někteří jsou dokonce přesvědčeni, že jejich působení na lidské tělo je fatální.
Proti mikrovlnkám se vyslovila například specialistka na jídlo a výživu Simone Gabbayová, autorka světoznámé knihy Jídlo jako lék. V ní odkazuje v kapitole o mikrovlnných troubách na studii švýcarských výzkumníků. Podle jejich poznatků došlo v těle lidí, kteří snědli jídlo připravené v mikrovlnce, k patologickým změnám.
"Tito lidé měli vyšší počet leukocytů, což je známka, že tělo se cítí ohroženo. V té samé době došlo k poklesu lymfocytů, jejichž míra byla dokonce větší než v případě otravy jídlem," uvádí Gabbayová.
Navíc se podle ní lidem, kteří se pokusu účastnili, zvýšila úroveň cholesterolu a hladina železa v krvi klesla. Podle autorky knihy "mikrovlnné záření mění molekulární strukturu potravin".
Obhájci mikrovlnných trub sice připouštějí, že záření má vliv na aminokyseliny v pokrmech, ale člověku to nijak neškodí. Mikrovlnné záření není zhoubné a jakékoli připodobňování třeba k rentgenovým paprskům je podle vědců nesmysl.
Nelze však popřít, že potraviny mění při tepelném zpracování své vlastnosti. Týká se to nejen mikrovlnné trouby, ale jakéhokoliv způsobu přípravy. Jeden z názorů odborníků říká, že mikrovlnka, kvůli krátkému času ohřívání, dokonce dokáže zachovat větší množství vitamínu C a kyseliny listové.
"Vždy, když vaříte, ztratí jídlo trochu své nutriční hodnoty," říká bromatologička Catherine Adamsová-Huttová pro portál WebMD. "Nejlepší metodou pro zachování nutričních látek je vařit potraviny co nejrychleji a s co nejmenším obsahem vody," dodává.
Její slova potvrzuje například případ špenátu, který ve vroucí vodě ztratí 70% kyseliny listové, zatímco při rychlé přípravě v mikrovlnce ji téměř neztrácí.
Při ohřívání pomocí mikrovln bombardují trouby jídlo vysíláním fotonů. Ty jsou tak malé, že na molekuly potravin nemají žádný vliv. Mohou jídlo pouze zahřát. Odpůrci mikrovlnek, kteří se často rekrutují z příznivců alternativních stylů života, podle vědců mohou smažením a pečením potraviny měnit podstatně více. Navíc tak s jídlem zkonzumují i karcinogenní připáleniny.
Témata: lidé, vědci, elektrospotřebiče, domácí spotřebiče
Související
16. listopadu 2024 16:29
25. října 2024 10:10
17. října 2024 13:53
14. října 2024 20:15
30. srpna 2024 8:41
19. srpna 2024 17:57