reklama

Za cíl zjistit jak přesně ovlivňuje konzumace alkoholu lidskou paměť si dal tým výzkumníků z univerzity v britském Exeteru. Výsledek vědce překvapil. Očekávali, že alkohol lidské pamatovací schopnosti bude ovlivňovat spíše negativně. Ukázalo se, že pití alkoholu poté, co se člověk naučil nějaké nové informace, může mozku pomoci je lépe ukládat a dokonaleji formovat vzpomínky.

„Náš výzkum nejen ukázal, že ti, kteří pili alkohol dokázali lépe zopakovat informace a naučit se nová slovíčka, ale také to, že efekt byl silnější u těch, kteří pili více,“ uvedla členka vědeckého týmu Celia Morgan.

Než si však na příští zkoušku začnete objednávat basy piva, je třeba se podívat hlouběji do toho, jak vlastně tato zdánlivě úžasná věc funguje. Zdá se, že požití alkoholu blokuje krátkodobou paměť, ale tu dlouhodobou neovlivní. Vzhledem k tomu, že do té krátkodobé se díky blokaci nic nového nedostává, dlouhodobé informace se lépe uloží.

Studie se zúčastnilo 88 lidí. Nejprve je všechny posadili výzkumníci do jedné místnosti. Účastníci testování měli za úkol se učit nová slovíčka. Poté byli náhodně rozděleni do dvou skupin. Jedné byl přísun alkoholu úplně odepřen, ta druhá mohla pít dle libosti. Průměrná konzumace byla v přepočtu na víno zhruba dvě skleničky na osobu.

Druhý den měli testovaní za úkol předvést své znalosti z předchozího dne. A světe div se, skupinka s alkoholem předvedla lepší výsledky. „Potvrdilo to naší teorii, že po přijmutí alkoholu přepne část mozku z ukládání nových vzpomínek a věnuje se konsolidaci těch starých,“ řekla Morgan.

Výzkumníci ve svém článku velmi důrazně upozorňují, že jejich studie je třeba brát v kontextu, ve kterém alkohol vnímáme dlouhodobě – některé jeho pozitivní účinky jsou prokázány, ale pití příliš často a ve velkém množství má extrémně negativní následky na zdraví člověka. V další studii se chce tým zaměřit na vliv spánku na krátkodobou i dlouhodobou paměť.