reklama

Přestože jsou sýry bohaté na vápník, mnoho lidí se jejich konzumace zříká kvůli obsahu tuku a soli. Nový výzkum ale zjistil, že nelze hledět jen na kalorie, protože zrající sýry, například čedar nebo parmezán, mohou mít opravdu blahodárný přínos pro naše zdraví.

Studie Texas A & M University ukázala, že tyto sýry mohou prodloužit život a zabránit vzniku rakoviny jater, protože obsahují sloučeninu známou jako spermidin, která zastavuje poškození jaterních buněk.

Vědci aplikovali spermidin na myši a zjistili, že jejich délka života se zvýšila až o 25 %. Spermidin má totiž schopnost zabránit hromadění poškozených tkání v játrech a chránit ji před hepatocelulárním karcinomem, tedy nejběžnějším druhem rakoviny jater.

Pokud však sýrům neholdujete, nemusíte zoufat. Vědci tvrdí, že potraviny, jako jsou houby, sója, luštěniny a celozrnné produkty, mají podobné účinky na prodlužování života. A jak už název napovídá, stejným způsobem účinkuje i sperma.

Účinky spermatu na lidské tělo nejsou novinkou. Odborníci z univerzity v Grazu už dříve objevili spermidin, avšak v těle se nachází pouze ve velmi malé koncentraci.

Vědci se proto pokusili buňkám přidat vyšší koncentraci, čímž dosáhli potlačení celé řady procesů doprovázejících stárnutí. Došlo zejména ke snížení volných radikálů, které bez ustání bombardují a zabíjí zdravé buňky v těle, a zvýšil se i průměrný věk dožití pokusných subjektů z řad hmyzu.