Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec Ameriky v roce 2037? Spisovatel popsal, jak bude země zdevastovaná

globální oteplování
globální oteplování
Foto: Pixabay

Klima je stále teplejší a hladina oceánů vyšší. Spisovatel Jeff Goodell ve své nové knize varuje hlavně před vodou, která by mohla změnit svět tak, jak jej dnes známe. A nestane se tak za sto let, osudný den může přijít už za dvacet let.

Spojené státy americké se musí každoročně připravit na hurikánovou sezónu, ta v roce 2037 však bude dost netypická. Slavná recepce hotelu Fontainebleau v Miami Beach bude pokrytá stopou písku, v bazénu, kde se jednou koupal i Elvis Presley, bude ležet mrtvý kapustňák. Většina škod nezpůsobí ani tak hurikán kategorie 5, ale šestimetrová vlna, která se u pobřeží vytvoří kvůli silnému větru.

V turisticky známém South Beach budou historické budovy ve stylu Art Deco srovnány se zemí, na ostrově Star Island voda zaplaví všechny domy. Známé písečné pláže i dálnice zmizí v útrobách Atlantického oceánu a čistička vody na Virginia Keys bude vyřazená z provozu a miliony galonů odpadní vodou poputují přímo do oceánu. To bude mít za důsledek to, že jindy čisté USA bude v ohrožení epidemie cholery.

Třináct lidí pak zahyne během dopravních nehod, když se rozšíří (falešná) zpráva, že nedaleký jaderný reaktor měl havárii a způsobil tak mezi lidmi chaos. Prezident Spojených států jako vždy řekne, že Miami bude zpět - a samozřejmě lepší než kdy dřív. Jenže v tom se mýlí, i kdyby hladina oceánu klesla, příští rok bude následovat stejná katastrofa.

Všechny velké hurikány jsou ničivé, ale ve spojení s vyšší hladinou oceánů můžeme rovnou Miami a velkou část Floridy odepsat. Kvůli hladině vody se hurikán dostane mnohem hlouběji do vnitrozemí než kdy dřív, kvůli mořské soli potrvá týdny, než se znovu zprovozní elektrické vedení. Pitná voda bude kontaminovaná a tropické nemoci, jako je zika nebo horečku dengue, si postupně najdou cestu i sem.

Miami bylo vždy Američany a turisty vnímáno jako bohaté, prosperující místo, kam se hrnulo spoustu bohatých s cílem vybudovat si letovisko co nejblíže vody, aby to měli ze zahrádky rovnou na pláž. Už dnes mají veřejné pláže problémy s nedostatkem písku, který je odnášen společně s každou bouřkou, ale za pár let už Miami Beach ztratí své ikonické pláže, ty se budou udržovat jen kolem luxusních rezortů. Úbytek turistů bude okamžitý, což bude znatelně vidět i na státní pokladně.

Po přírodě se ke slovu dostane i pokažená společnost, město bude plné šarlatánů, alternativní léčitelů "duše" i nepříliš důvěryhodní právníci, kteří budou prodávat hlavně velmi drahá pojištění. Postupně se však pevnina začne ztrácet, protože hladina oceánů bude i nadále stoupat, nejdříve zmizí pláže, palmy, silnice a nakonec i celý ostrůvek. A na konci 21. století bude město slavné ze zcela jiných důvodů - bude žádanou destinací pro milovníky potápění, kteří si chtějí zaplavat se žraloky nebo prozkoumat potopené ruiny kdysi prosperující města.

"Je to moje vize budoucnosti, která se samozřejmě nemusí splnit. Jenže já nejsem autor píšící fikci, jsou novinář, který ve své knize jen zúročil poznatky a léta praxe v oboru," říká na svou obhajobu Jeff Goodell. V roce 2012 navštívil potopené oblasti po silném hurikánu a podle vlastních slov tvrdí, že z ulic města byla jen stoka. Neuvěřitelný smrad se pak snažil popsat i ve svých knihách.

Podle světové zprávy se bude hladina moří každoročně zvyšovat v průměru o stopu (zhruba 0,3 metrů). To nevypadá jako hodně, ale pro lidí žijící u pobřeží je to hotová pohroma, zvláště v Miami, kde i moderní mrakodrapy jsou jen kousek od moře. "a nejde tady jen o peníze," odhaduje Goodell. "Samozřejmě opravy stojí hodně peněz, ale naše vzpomínky budou zcela pryč. Pamatujete na romantické rande na pláži, na první polibek u západu slunce? Tato místa mohou být už příští rok nebo za dva roky zcela ztracená," varuje autor.

Novinář taky mnohokrát byl svědky tomu, jak příroda celým rodinám vzala domovy. Jenže lidé jsou nepoučitelní a neustále se vrací na svoje místo, ke kterému mají psychologickou vazbu. Jenže za pár už nebude kam se vracet, protože pevnina už bude po celý rok pod vodou, domnívá se Goodell.

Témata:  globální oteplování USA Florida

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy