reklama

Někdo jej používá hned po ránu, jiný při odchodu z domu, další večer. Každý člověk jej užívá jinak, přesto odborníci radí, abychom jej používali hned po sprchování. Čím déle totiž budete bez deodorantu, tím více potu se nahromadí na vaší kůži. Deodoranty jsou nejúčinnější, když se aplikují na čistou pokožku.

Někteří odborníci ale tvrdí, že antiperspiranty jsou nejúčinnější při aplikaci na suchou pokožku. Pokud je povrch kůže vlhký, k chemické reakci dochází na vnějších vrstvách kůže, spíše než uvnitř pórů, kde je to nejvíce třeba. Proto by se měly podle jiných užívat nikoliv po sprchování, ale až na suchou kůži.

Ať tak či tak, většina odborníků se shoduje, že nejlepší je používat deodoranty před spaním. Protože přes noc se moc nepotíte, má antiperspirant šanci dostat se vám do pórů a vytvořit ochranu na následující den.

Nový výzkum australských vědců vás ale od jejich používání možná odradí úplně. Odborníci totiž zjistili, že deodoranty mohou mít nepříznivé účinky na lidský organismus. Přibližně 26 procent lidí je navíc přesvědčeno, že jejich tělo reaguje na chemické látky v deodorantech, osvěžovačích vzduchu a čisticích prostředcích.

Podle studie zveřejněné v Journal of Occupational and Environmental Medicine toto procento lidí pozoruje vedlejší účinky škodlivých chemických látek, které se vyskytují v těchto výrobcích. Mezi ně patří například astmatické záchvaty, migrény a kožní problémy.

To je podle odborníků zarážející zejména s ohledem na dřívější výzkumy. Ukázalo se totiž, že počet lidí citlivých na tyto chemikálie se za čtyřicet let čtyřnásobně zvýšil. Další zhruba tři procenta lidí trpí všeobecnou chemickou přecitlivělostí a tyto přípravky také nemohou užívat.

Situace se ale netýká pouze deodorantů. 60 procent dobrovolníků připustilo, že nenavštěvuje veřejné toalety, kde se používá mnoho chemických vonných látek. Více než polovina účastníků si také údajně nemůže umýt ruce mýdlem s pronikavou vůní.