Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemoc, při které z lidí odpadává maso? Jedna z nejobávanějších chorob má překvapivý původ

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Nedávný genetický výzkum mezinárodního týmu vědců z Institutu Maxe Plancka, EPFL Lausanne a Univerzit v Tubingen a Zurichu sledoval genetickou stopu lepry, jedné z nejobávanějších nemocí středověku, při které nakaženým doslova odpadají kusy masa. Nejstarší genom bakterii Mycobacterium Leprae vysledovali až do doby kolem roku 400 n. l. na území Britských ostrovů.

Lepra patří k nejstarším zaznamenám chorobám v historii, vyskytuje se totiž už v biblických spisech a může za to pravděpodobně právě její drastický a snadno rozpoznatelný průběh. Nakažení leprou byli po celou historii vyháněni a uzavírání do speciálních ghett, někdy nazývanými leprosáriemi.

Není také náhodu, že za jeden z největších zázraků Ježíše Krista se považuje právě vyléčení člověka nakaženého leprou – vyléčení jedné z nejhrozivěji vypadajících nemocí opravdu dokáže vzbudit pocti zázraku. Svědčí to o tom, jak moc se předmoderní lidé této nemoci obávali. A je stále se čeho obávat, protože jde o ještě stále existující nemoc, která nakazí ročně kolem dvou set tisíc lidí.

Největším překvapením výzkumu byla diverzita genomů bakterie, protože doposud se mělo za to, že v Evropě se vyskytovaly jen 2 genové řetězce, ale rekonstrukce 10 kompletních genomů bakterie z kosterních pozůstatků nalezených v Evropě mezi léty 400-1400 prokázala, že ve středověké Evropě se nacházely všechny známé řetězce bakterií lepry.

Podle těchto nálezů se jeví jako pravděpodobné, že lepra byla na Euroasijském kontinentu rozšířena už ve starověku a pravděpodobně vznikla někde v oblasti západní Eurasie. Mimo to byl také objeven doposud nejstarší genom lepry, který byl rekonstruován z pozůstatků v Chesterfordu v Anglii.

Na tomto objevu je nejzajímavější to, že úplně stejný genom je možné nalézt u dnešních veverek a je tedy možné, že lepra se po Evropě šířila právě díky obchodu s veverčími kožešinami. Neškodné a roztomilé zvířátko by tak vykonaly až překvapivě děsivou pomstu na lovcích a obchodnících s kožešinou.

Témata:  nemoc lepra lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy