Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž, který porazil Hitlera? Svět na něj zapomněl

Adolf Hitler a Eva Braunová
Adolf Hitler a Eva Braunová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Berlín - V neděli 1. dubna oslavoval milion křesťanů z celého světa Velikonoce, přičemž ale nezval na vědomí, že o 19 dní později, tj. 20. dubna bylo úplně jiné výročí, a to narození Adolfa Hitlera. Tomu by dnes bylo 129 let, kdyby ještě žil. Server Foxnews.com proto při této příležitosti informoval o dávno zapomenuté osobnosti křesťanského hnutí proti nacismu Dietrichu Bonhoefferovi stojícím v čele Vyznávající církve odmítající nacistickou ideologii.

Dietrich Bonhoeffer byl německým pastorem, teologem, špiónem a hlavně příslušníkem protinacistického odboje, který se angažoval ve Vyznávající církvi, což bylo označení pro hnutí uprostřed luteránské církve požadující sekulární stát a hlavně distanc křesťanů od nacismu a ideje árijské rasy, kterou prosazoval Adolf Hitler. 

Bonhoeffer se narodil ve slezské Vratislavi do vysoce postavené rodiny s osmi dětmi. On a jeho sestra dvojče byli šestým a sedmým porodem své matky. Dietrichův otec Karl Bonhoeffer pracoval jako neurolog a psychiatr a matka Paula Bonhoefferová jako učitelka.

Možná právě díky rodinné minulosti své matky, vnučky evangelického teologa, se Bonhoefferovi dostalo podpory při studiu teologie na Berlínské univerzitě, na níž získal doktorát. Část svého studentského života strávil také v New Yorku na Union Theological Seminary.

Do Německa se Bonhoeffer vrátil v roce 1931, kdy se Adolf Hitler pomalu a jistě dostával k moci. Už tehdy se společně se svými soukmenovci Martinem Niemöllerem, Karlem Barthem a dalšími vymezovali vůči nacismu, zejména po vítězství NSDAP ve volbách do říšského sněmu. V letech 1933-1935 došlo k založení Vyznávající církve.

Po krátkém působení ve funkci pastora se Bonhoeffer vrátil do Německa, kde založil nelegální seminář pastorů Vyznávající církve, první působící ve Finkenwalde, a posléze také v Gross Schlönwitz, kde jej později ale zničila probíhající válka. Bonhoefferova činnost byla trnem v oku tajné policie Gestapo, která mu zakazovala jakékoli duchovní působení, a proto se spolu s dalšími odpůrci režimu Adolfa Hitlera musel skrývat. 

V roce 1939 se Bonhoeffer přihlásil do vojenské rozvědky a kontrarozvědky Abwehr, v níž se spolu s dalšími příslušníky snažil o svržení nacistického režimu spácháním atentátu na Hitlera. V dubnu 1943 byl zadržen poté, co pomáhal Židům utíkat do neutrálního Švýcarska. Později jej obvinili ze spiknutí proti režimu a uvěznili. Po dlouhém a neúspěšném vyšetřování byly nalezeni a dopadeni někteří Bonhoefferovi spojenci. Spolu s nimi byl pak 9. dubna 1945 popraven.

Témata:  Adolf Hitler Německo historie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy