Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odborníci vyvrátili rady našich babiček. To, co nás mělo léčit, ve skutečnosti škodí

zdraví
zdraví
Foto: Pixabay

Na bolest v krku, rýmu či nachlazení je prý nejlepší horký čas. Ten ostatně může přijít vhod zejména v zimních měsících, někdo si je ale neodpustí celoročně. Šálek teplé voňavé kávy či právě čaje ale v sobě může ukrývat mnohem víc. Jejich pravidelným pitím si můžete zadělávat na pořádné zdravotní problémy.

S novým zdravotním varováním ohledně možného rizika rakoviny přišla Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí Světové zdravotnické organizace (WHO). Týká se horkých nápojů. Informoval o tom server Voice of America.

IARC oznámila, že existuje spojitost mezi vznikem rakoviny jícnu a pitím nápojů teplejších než 65 stupňů Celsia. Toto zjištění se zakládá na analýze studií z Íránu, Číny a Jižní Ameriky, kde jsou čaj a káva tradičně podávány při teplotách vyšších než 70 stupňů Celsia.

Server vysvětluje, že mezi hlavní příčiny rakoviny jícnu v rozvinutých zemích patří kouření a konzumace alkoholu; tato rakovina se ale častěji objevuje v těch částech světa, kde jsou nápoje často konzumovány při velmi vysokých teplotách.

Horké nápoje tak byly zařazeny na seznam „potenciálně karcinogenních" látek, kde se nachází také olovo, benzín a výfukové plyny.

Zároveň je toto zjištění dobrou zprávou pro všechny milovníky kávy. Ta totiž byla na seznam potenciálně karcinogenních látek zařazena v roce 1991, tento výzkum ale naznačuje, že rizikovým faktorem je spíše teplota nápoje.

Příznaky rakovinného bujení si s nádory mnohdy nespojujeme

Rakovina je dnes všude kolem nás a její správnou diagnózu určí pouze lékaři, k němuž nás donutí jít řada nepřehlédnutelných příznaků. Existují ale i takové, které si s nádory běžně nespojujeme.

Patří mezi ně například horečka. I když normálně zvýšená teplota znamená, že naše tělo bojuje s nějakou infekcí, ve vzácných případech to může být i jeden z příznaků rakoviny imunitního systému. "Pokud horečka trvá déle než dva až tři dny dny, je na místě návštěva lékaře," radí australský lékař Tony Bartone.

Z horkých nápojů hrozní zejména rakovina jícnu. Pokud pociťujete bolest při polykání, může to znamenat, že máte buď ji, nebo rakovinu hrdla. Tyto typy nádorů se ovšem takto projevují až v pokročilém stádiu.

Je také dobré ohlídat si samovolný úbytek váhy, změny ve vylučování nebo změny na kůži. I pálení žáhy může být dobrým ukazatelem rakoviny jícnu. Když přijdete k lékaři s pálením žáhy, těžko ho jako první možnost napadne, že máte rakovinu. Lékaře by ale mělo varovat například to, že kouříte nebo že se rakovina vyskytuje v rodinné anamnéze.

Témata:  lidé lékaři nápoje nemoc

Související

Aktuálně se děje

2. června 2025 10:39

Tajná oslava osmdesátin Karla Šípa. Zopakoval to, co už se jednou osvědčilo

Na první červnový den roku 2025 připadly kulaté 80. narozeniny Karla Šípa. Takové jubileum se samozřejmě nemohlo obejít bez pořádné oslavy, která se odehrála na Vltavě v Praze a jejím okolí. Šíp se rozhodl zopakovat scénář, který už se mu jednou osvědčil. 

Zdroj: Dan Šrámek

Další zprávy