reklama

Existuje hned několik názorů, odkud slovo „bacha“ pochází. Jak jsme vám již prozradili, se slavným hudebníkem nemá co dělat. Souviset by ale mohlo s jiným Bachem. Rakouský politik Alexander Bach byl ministr spravedlnosti i vnitra v polovině 19. století.

Jeho politickou kariéru odstartoval revoluční rok 1848. Právě po něm nese neoabsolutismus, forma vlády v Rakouském císařství (předchůdci pozdějšího Rakousko-Uherska) v letech 1851–1859, jméno Bachův absolutismus.

I když šlo o velmi obávanou postavu, zejména kvůli Bachově represivní politice, není příliš pravděpodobné, že rčení „dávej si bacha“ pochází právě od něj. V takovém případě by se totiž nejprve rozšířilo v obecné a lidové mluvě - a to se nestalo.

Podle odborníků se k nám slovo bacha dostalo z němčiny. První z pravděpodobných verzí vzniku našeho úsloví je zkomolení slova Obacht! (Pozor!), které při nedbalé výslovnosti zní „obach“. Právě tento výklad je obecně přijímaný a uznávaný. 

Slovo ale může pocházet také od německého die Wache (stráž). Mezi českými vojáky v rakouské armádě se začalo používat jako vacha – „jít na vachu“, „stát vachu“. Ve prospěch této teorie hovoří německý výraz Wachmann, tedy strážný, do češtiny přenesený jako bachař, který musí zákonitě dávat pozor, tedy bacha.