Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhadná teorie vzniku Měsíce: Co je Velký plesk?

NASA zveřejnila unikátní snímky z misí Apollo
NASA zveřejnila unikátní snímky z misí Apollo
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Dnes máme o vzniku Měsíce poměrně jasnou představu. Stovky let ale toto těleso zůstávalo zahaleno řadou tajemství. Na světlo světa tak přišla celá řada teorií, z nichž některým lidé i vědci věřili dlouhé roky. Do doby, než lidé poprvé na Měsíci přistáli.

Jedna z teorií tvrdí, že gigantická exploze pocházející ze zemského jádra vedla k procesům, které nakonec zformovaly zemský Měsíc. Vědec Win van Westrenen, který se věnuje studiu planet, přišel s verzí, že zhruba před 4,5 miliardami let vybouchlo zemské jádro.

Mnozí astronomové se domnívají, že pouze jaderný výbuch má dostatečnou energii k tomu, aby dokázal do vesmírného prostoru vyvrhnout obrovské množství hmoty v krátké době, což umožnilo vznik Měsíce. Podle této teorie měl takový výbuch sílu neuvěřitelných 40 miliard atomových bomb svržených na Hirošimu.

Teorií o vzniku Měsíce jsou hromady. Otázku si položil už syn slavného Charlese Darwina George. Ten tvrdil, že Země se točila tak rychle, až se nakonec rozpadla a z jedné části vznikl Měsíc.

Tato teorie byla populární velmi dlouho, ale nakonec byla nahrazena tezí, že do Země narazilo těleso velikosti menšího Marsu a z jednoho z úlomků se pak stal Měsíc. Tato teorie nese oficiální název „Big Splat" (Velké plesknutí).

Tato verze ovšem vzala za své, když člověk přistál na Měsíci a vědcům se do ruky dostaly měsíční kameny. Jejich chemické složení je totožné s kameny na Zemi. Je tedy velmi pravděpodobné, že Měsíc se nějak zformoval ze Země.

A přichází právě zmíněná teorie o jaderném výbuchu. Nizozemský vědec dokonce našel místo, kudy se ze zemského jádra výbuch vyvalil. Mělo se to stát v západní Africe, kde lze na zemském povrchu dodnes spatřit jakési desetimetrové minireaktory.

Vědci se nakonec shodli na tom, že Měsíc sice skutečně pochází ze Země, avšak nevznikl explozí, nýbrž srážkou s jiným tělesem, zřejmě asteroidem nebo planetkou. 

Témata:  vesmir Měsíc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy