reklama

Narození do chudoby

Stalin se narodil 18. prosince 1879 ve městě Gori v Gruzii. Jeho rodné jméno bylo Iosif Vissarionovich Dzhugashvili. Narodil se do chudé rodiny. Jeho matka byla pradlena a otec švec. V sedmi letech prodělal neštovice, které na levé straně jeho tváře zanechaly patrné jizvy. Od mládí měl také lehce deformovanou levou ruku. Jinými dětmi byl šikanován a musel se neustále bránit. Jeho alkoholický otec ho často bil. Postupně jak Iosif rostl, upoutal jeho mysl romantický gruzínský folklór a proti ruské nálady.

Rebélie

Iosifova matka chtěla, aby se syn stal knězem a také ho odeslala do semináře. Jenomže mladý Iosif byl rebel a navzdory zákazu si potají četl spisy Karla Marxe. Později se také přidal k lokální socialistické skupině. Aktivně se zapojil do revolučního hnutí proti ruské monarchii a ztratil zájem o studium kněžství. V roce 1899 neudělal zkoušky a byl vyloučen ze studia.

Revolucionář

Zatímco pracoval jako úředník v meteorologické observatoři, nepřestával organizovat revolucionářské stávky a protesty. Kvůli své aktivitě byl stíhán carskou tajnou policií a stal se členem undergroundové skupiny lidí. Později se přidal k bolševické straně a účastnil se guerillových bojů. S Leninem se poprvé setkal na konferenci strany ve Finsku. Lenin byl ohromen Stalinovou zapáleností pro věc. V roce 1907 Stalin ukradl 250 tisíc rublů v bankovní loupeži, které použil na financování revoluce.

Muž z oceli

V roce 1906 si vzal svou první ženu Ketevan Svanidze. O pár měsíců později Ketevan přivedla na svět jejich syna Yakova Dzhugashvili. Po velké bankovní loupeži vzal Iosif svou rodinu a odcestoval s nimi do Ázerbájdžánu. Jenže ještě v téže roce Ketevan umírá na tyfus. Iosif je velmi zarmoucen. Syna zanechává na starost rodičům své ženy. Příjme jméno Stalin a odjíždí pokračovat v revoluční činnosti. Několikrát je poté zatčen.

Hybná síla revoluce

Lenin organizuje revoluci a slibuje všem mír, zemi a chléb. Stalin sehrává významnou roli v bolševických novinách Pravda. Je oslavován jako hrdina, který pomohl Leninovi utéct ze zajetí carské armády. Poté, co Lenin přebírá moc, jmenuje Stalina Generálním tajemníkem komunistické strany.

Diktátor

Po Leninově smrti v roce 1924 se Stalin stává „dědicem“ Leninova trůnu. Velká část členů komunistické strany si myslela, že novým vůdcem bude Lev Trockij. Po vzájemných neshodách ho však Stalin nechal poslat do exilu. Uvnitř strany se Stalinovy myšlenky staly populární a v 20. letech 20. století se Stalin stává diktátorem Sovětského svazu.

Ekonomická mašina

V následujících letech Stalin rozvíjí sovětský průmysl. Bojí se, že pokud sověti zameškají ve vývoji, převálcují je kapitalistické státy. Těží obrovské množství ropy, oceli a dalších zdrojů, díky tomu země strmě ekonomicky roste. Ovšem už v těchto chvílích se nevyplatí velkému Stalinovi vzdorovat. Protivníci bývají posílání do pracovních táborů nebo likvidováni. V této době také probíhá kolektivizace zemědělství a řada malých zemědělců je zabíjena a perzekuována, když brání svůj majetek.

Velký teror

V letech 1934 až 1939 propukají stalinistické čistky naplno. Stalin je paranoidní a v každém vidí zrádce. Lidé jsou posíláni do gulagů nebo hromadně vražděni.

Ztráta druhé ženy a syna

Už v roce 1919 se Stalin oženil podruhé. Jeho druhou ženou byla Nadezhda Alliluyeva a měli spolu dvě děti – Svetlanu a Vassilyho. Stalin svou ženu týral a ta spáchala v roce 1932 sebevraždu. V oficiálních dokumentech bylo však uvedeno, že umřela kvůli zánětu slepého střeva. Yakov, jeho syn z prvního manželství, byl vojákem Rudé armády za druhé světové války. Když je zajat nacisty a ti ho chtějí vyměnit za své vojáky vězněné Sověty, Stalin odmítá. Yakov zemřel v nacistickém koncentračním táboře v roce 1943.

Porážka nacistů a smrt

Ve druhé světové válce sehrává Rudá armáda důležitou bitvu o Stalingrad, ve které uštědřuje nacistům tvrdou porážku. Ta nakonec bude znamenat začátek konce Hitlerovy krutovlády v Německu. Po slavném vítězství je Stalin oslavován jako hrdina. Poslední Stalinova léta byla opět plná paranoie a nedůvěry. Jeho hrůzovláda v Sovětském svazu pokračovala. Po jedné noci plné alkoholu Stalin 5. března 1953 umírá.