Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak se chovat na sítí v 2019? Nastavte si hranice a buďte stále aktuální

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

Chcete zůstat na internetu v bezpečí i v novém kalendářním roce? S evolucí v technologiích je to každým dnem stále složitější. Počítačoví experti však připravili seznam několika rad, jejichž dodržením se můžete přece jen uklidnit.

Zaprvé: nastavte si hranice, kterých se budete držet. Sami si určete, jaká data o sobě chcete na síti sdílet. Když vás jakákoliv aplikace požádá o oprávnění, které překračuje vámi stanovené meze, odmítněte. Podobná pravidla si můžete stanovit i pro účast v internetových diskuzích. Neváhejte s opuštěním těch, které vám přináší jen starosti.

Vyplatí se také rozšíření obzorů. Pokud jste konzumentem zpravodajství prostřednictvím sociálních sítí, stáváte se víceméně obětí jejich algoritmů, které vám časem začnou přinášet informace pouze z vašich oblíbených médií. Tím se ale izolujete od lidí s odlišnými názory. Volně dostupné nástroje jako PurpleFeed tomu mohou zabránit.

Hesla. Potřebujeme je na řadě platforem, proto se tématem stalo hlavně opakování hesel. Bezpečnější je samozřejmě používat vícero kódů, zvlášť v dnešní době tzv. manažerů hesel. Kdo chce, může si je postaru psát na papír. Opakované užití jednoho hesla se v dnešní době opravdu nevyplácí.

U přihlašování na sociální sítě či do různých aplikací rovněž zvažte multifaktorové ověření. Doplňte heslo ještě o další bezpečnostní prvek, např. číselný kód.

Nakonec tu jsou aplikace. Pokud některou aplikaci už nehodláte nadále používat, rozhodně ji odinstalujte. Nejenže ušetříte cenné místo na disku, ale zbavíte se rovněž nepříjemné skutečnosti, že vás firmy jejich prostřednictvím sledují. Každou aplikaci si navíc můžete kdykoliv znovu nainstalovat.

Naopak aplikace, které budete používat dál, udržujte aktuální. Nejnovější updaty často brání útokům hackerů, kteří chtějí získat vaše cenná data, možná i peníze.

Témata:  internet sociální sítě počítače

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy