V boji proti globálnímu oteplování už nestačí jen omezit emise oxidu uhličitého produkovaného v energetice či dopravě, potřeba je také snížit emise skleníkových plynů, které produkuje člověk v zemědělství a při dalším využívání půdy. Vyplývá to ze zprávy panelu OSN pro změny klimatu, která dnes byla zveřejněna v Ženevě.
Ve zprávě Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC), na níž se podílela stovka expertů z několika desítek zemí včetně České republiky, se také uvádí, že v následujících desetiletích se zvýší počet, intenzita i trvání veder i sucha nejen ve Středomoří. V řadě regionů se naopak dají čekat častější extrémní deště.
? #IPCC Special Report on #ClimateChange and Land: Land is where we live.Land is under growing human pressure. Land is a part of the solution. But land can’t do it all. #SRCCL press release ➡️ https://t.co/yvthAXgk7VSPM ➡️ https://t.co/kIjgQJt7hP pic.twitter.com/x9KxDgTJWH
— IPCC (@IPCC_CH) August 8, 2019
"Půda, kterou využíváme může nakrmit svět i při změnách klimatu a poskytnout biomasu pro obnovitelné zdroje energie. Je ale nutný včasný a důkladný zásah v několika oblastech," uvádí se v tiskové zprávě IPCC.
Panel zveřejnil zprávu po týdenním zasedání v Ženevě, na němž Česko zastupoval klimatolog Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Radim Tolasz.
Zemědělství, lesnictví a další využívání půdy se podle zprávy podílí na skleníkových plynech produkovaných člověkem 23 procenty. Podle zprávy IPCC je důležitý udržitelný způsob hospodaření s půdou, který má zahrnovat mimo jiné podporu zadržování vody v krajině i obnovu rašelinišť.
Desertifikace, tedy postupná přeměna úrodné půdy na poušť, podle zprávy postupuje v oblastech, kde žije asi 500 milionů lidí. Tyto oblasti jsou náchylnější ke klimatickým změnám a k extrémům počasí, jako jsou sucha, vlny veder či písečné bouře.
Zpráva také varuje, že extrémy počasí, na nichž se změny klimatu podílejí, ovlivní i produkci potravin. Proto je třeba změnit stravovací návyky i zamezit plýtvání a ničení potravin. Svět podle zprávy přichází z různých důvodů asi o třetinu vyrobených potravin.
Snížení spotřeby masa má přispět k omezení množství metanu, který při trávení produkují hospodářská zvířata a který se rovněž podílí na skleníkovém efektu, a přispívá tak ke změně klimatu. Zpráva proto doporučuje zaměřit se ve stravování více na luštěniny, ovoce a zeleninu.
Zprávou panelu OSN se mají zabývat další zasedání o ochraně životního prostředí, mimo jiné konference OSN o boji s rozšiřováním pouští v září v Indii a konference OSN o změně klimatu v Santiagu de Chile v prosinci.
Témata: globální oteplování, emise, OSN (Organizace spojených národů), Země 1
Související
16. listopadu 2024 9:09
14. listopadu 2024 14:54
28. října 2024 12:43
27. července 2023 17:34
12. listopadu 2022 13:07
6. listopadu 2022 14:22