Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokud Trump vyhraje, naruší to transatlantické vztahy, obává se Steinmeier

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Berlín - Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier má obavy z případného vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách, které se uskuteční v listopadu v USA. Podle něj dojde k narušení transatlantických vztahů. Kancléřka Angela Merkelová je smířlivější.

Za groteskní označil ministr Trumpovu představu, že USA jsou v obležení nepřátel. Rovněž zpochybnil závazek realitního magnáta, že jestli bude zvolen do Bílého domu, obnoví velikost a sílu Ameriky, zároveň ji ale udrží mimo konflikty ve světě. "Samozřejmě nedovedu vysvětlit, jak je možné, aby jedno šlo ruku v ruce s druhým," řekl Steinmeier.

Merkelová se během své dnešní velké tiskové konference vyjadřovala diplomaticky. Na otázku, zda ji trápí noční můry s Trumpem jako americkým prezidentem, odpověděla, že ne. Také odmítla komentovat Trumpův středeční komentář, že pod jeho vedením by USA uznaly ruskou anexi Krymu. "Nehodlám zasahovat do domácích voleb v Americe," řekla Merkelová.

Steinmeier kritizuje Trumpa opakovaně. Před týdnem v rozhovoru s agenturou Reuters na jeho adresu řekl, že ohrožuje Spojené státy a světovou bezpečnost a šíří politiku strachu a izolace.

Témata:  Frank-Walter Steinmeier Donald Trump Angela Merkelová

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy