Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci by se měli pakovat, názory na migranty se v Berlině mění

Berlín, ilustrační foto
Berlín, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Berlín – Během posledních dnů a týdnů Západ šokovala série násilí a krvavých útoků, které se odehrály zejména v Německu. Server The Local informuje o tom, jaké názory převládají v německém hlavním městě Berlíně a jeho jednotlivých čtvrtích.

Názor na uprchlíky

V Moabitu, čtvrti poblíž centra Berlína, ve které je velká imigrantská komunita, se podle serveru lidé skutečně útoků obávají. Bojí se vycházet ven, „obzvláště sami". Jiní ale znějí spíše rezignovaně. „Nemůžete tomu zabránit," okomentovala to jedna žena, která zde byla na nákupech, a dodala, že zbraně jsou na internetu příliš snadno dostupné.

Nelíbí se jí, že lidé kladou důraz na fakt, že tři z útoků spáchali uprchlíci. Větší problém podle ní představuje to, že dva z útoků provedli lidé, kteří trpěli psychickými problémy, kterým nebyla poskytnuta náležitá pomoc. „Můj názor na uprchlíky se nezměnil. Je důležité, aby je Německo ochránilo."

Čtvrť Postdamer Platz je turistické centrum ve středu Berlína. Místní výletníci si podle serveru s útoky příliš velkou hlavu nedělají. „Tady se to nestane," domnívá se turistka z Nizozemí. Další lidé komentují, že nemá smysl hlavnímu městu se vyhýbat, protože k útokům může dojít kdekoliv.

Strach z útoků

Server podotýká, že i mezi zde dotázanými lidmi převažoval názor, že nemá smyslu z útoků plošně vinit uprchlíky a nechat je trpět kvůli činům několika radikálům. Německo by také podle názoru některých Němců mělo imigrantům více pomáhat integrovat se do společnosti.

Strach z možných útoků se ale na místních i na turistech přece jen podepisuje. Lidé se podle serveru bojí navštěvovat přeplněná oblíbená místa, jako je například Braniborská brána nebo právě Postdamer Patz.

Mnohem větší strach ale panuje ve čtvrti Schöneweide, která leží na jihozápadním okraji Berlína. "Většinou už nechodím na veřejná místa. Něco se kdykoliv může stát," uvedla starší obyvatelka čtvrtě. „Co je moc, to je moc! Tohle už není normální. Je jich tu příliš mnoho," dodala ohledně uprchlíků.

Podobný názor má i Thomas Schlesinger: „K takovým incidentům dojít muselo, protože jsme přijali uprchlíky takovým nekontrolovatelným způsobem." Podle jiných pak není problém v samotném přijetí uprchlíků, ale v nedostatečném procesu integrace.

Kontroverzní politika Merkelové

V dalších částech Berlína ale skeptický názor vůči rozhodnutí německé kancléřky Angely Merkelové přijmout uprchlíky nabírá na síle.

„Nevím, jestli bych to opravdu měl říkat. Ale stejně. Vše je chaotické od chvíle, kdy sem přišli. Je tu více zločinu," stěžuje si například Hakan B. Ze čtvrti Neukölln, kde je ubytováno hodně uprchlíků a vyrostla zde také azylová centra.

„Hází nás všechny do jednoho pytle. Lidé teď na mě koukají divně, jen kvůli tomu, že mám vousy. Uprchlíci by se měli pakovat," dodal.

Server dodává, že na turisty oblíbeném Alexanderplatz se lze setkat převážně se třemi diametrálně odlišnými názory – lidé buď možnost útoků přiznávají a velmi se jich obávají, nebo tuto možnost přiznávají, ale šanci považují za tak malou, že ji ignorují, nebo se domnívají, že útoky nehrozí.

Témata:  Berlín Německo terorismus

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy