Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý premiér Austrálie se nestane šéfem OSN. Kdo je největším favoritem nyní?

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Sydney - Australský expremiér Kevin Rudd nebude kandidovat na post nového generálního tajemníka OSN. Rozhodl se tak dnes a jako důvod uvedl, že ho odmítl podpořit současný předseda vlády Malcolm Turnbull.

Premiér Turnbull popřel, že Rudda nepodpořil z politických důvodů. Turnbull je předsedou středopravicové Liberální strany Austrálie, zatímco Rudd vedl konkurenční středolevicovou Australskou labouristickou stranu.

Rudd ale nebyl považován za favorita do čela OSN. Obsazení funkce se obvykle řídí principem rotace tak, aby se střídali zástupci různých částí světa. Východní Evropa je přitom jediným regionem, ze kterého zatím nepocházel žádný generální tajemník OSN.

Letos je většina z 12 uchazečů o funkci šéfa OSN právě z východní Evropy. Mezi těmito kandidáty jsou například slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák, slovinský exprezident Danilo Türk a generální ředitelka UNESCO Bulharka Irina Boková.

Rada bezpečnosti OSN začala s tajnou volbou před osmi dny. Podle agentury AFP si v prvním kole nejlépe vedl portugalský expremiér António Guterres. Na nástupci Pan Ki-muna by se rada mohla shodnout do října.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Austrálie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy