Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová stále nechce přiznat svou chybu, zuřil politik. Její slova jsou jen prázdné fráze

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín – Šéf německé strany zelených se pěkně rozzuřil. Naštvala ho slova Angely Merkelové, která na konci tohoto týdne hovořila o uprchlické krizi. Kancléřka sice tvrdí, že Německo dopady migrace a současných teroristických útoků zvládne, podle Cema Özdemira jsou to však jen prázdné fráze.

Merkelová ve čtvrtek mluvila o uprchlické krizi a jejích dopadech na Německo. „Dnes jsem, stejně jako tehdy přesvědčena, že to zvládneme, že obstojíme v historické zkoušce v době globalizace. Zvládneme to. A už jsme toho v uplynulých jedenácti měsících velmi, velmi mnoho zvládli," tvrdila Merkelová.

Přislíbila také, že její země bude více bojovat s příčinami migrační krize, kvůli které do Německa za posledních 12 měsíců přišly statisíce lidí. Zároveň odsoudila útoky z posledních dnů a dodala, že tři uprchlíci, kteří je spáchali, se „vysmívají její zemi".

Jenže podle Özdemira to není tak jednoduché. Slova o bojí proti příčinám krize považuje podle serveru The Local za „prázdné fráze". Připomněl, že v Aleppu v severní Sýrii jsou uvězněny tisíce Syřanů.

„Je to nepředstavitelné utrpení - a svět si toho téměř nevšímá. Angela Merkelová zcela ignoruje tyto a další humanitární katastrofy," zuřil šéf zelených. Dodal, že se stydí, protože „světové společenství, Evropa a především Německo selhalo".

Kritiku schytala německá kancléřka také od šéfa levicové strany Die Linke Dietmar Bartsche. Ten zdůraznil, že bojovat proti příčinám uprchlické krize znamená nastolit mír v konfliktních oblastech a podporovat tamní hospodářský rozvoj.

Merkelovou nešetří ani pravice. Frauke Petry, vůdkyně Alternativy pro Německo (AfD) jí vzkázala, aby „přestala opakovat", že to Německo zvládne, „a konečně přiznala svou chybu." Její strana se opakovaně postavila proti myšlence otevření německých hranic pro uprchlíky.

Témata:  Angela Merkelová uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy