Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nesmrtelnost? S použitím techniky je to možné, říká miliardář

Nesmrtelnost, ilustrační foto
Nesmrtelnost, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva - Ruský miliardář Dmitrij Ickov je přesvědčen, že našel lék na nesmrtelnost, který do roku 2045 budou využívat všichni lidé. Aby mohl žít navěky, bude prý ale muset použít i techniku.

Miliardář a podnikatel Dmitrij Ickov tvrdí, že zná způsob, jakým mohou všichni lidé do roku 2045 dosáhnout věčného života. Princip spočívá v tom, že lidské tělo by měl nahradit humanoidní robot, do kterého by vědci "nahráli" jeho mozek. Projektu věří i nově vzniklá vědecká skupina Iniciativa 2045, ve které vědci pracují na projektu takzvané kybernetické nesmrtelnosti.

"Jsem si jistý, že během příštích třiceti let budeme všichni žít věčně. Jsem si jistý na 100 procent, že se to stane. Jinak bych se do toho nepouštěl," popsal pětatřicetiletý miliardář pro britskou BBC.

V současné době se odborníci pokoušejí nahrát mozek do počítače, což je nezbytným a základním prvním krokem. Dalším je pak vytvoření samotných robotů, do kterých by se mozek nahrál - jednoduše řečeno.

Ačkoli jsou někteří odborníci přesvědčení, že tento lék opravdu může fungovat a vytváří první kroky k jeho uskutečnění, najdou se i vědci, kteří celý koncept zpochybňují. "Lidský mozek je příliš složitý, než aby bylo možné předělat ho do softwarové podoby," říkají. Jak to dopadne, ukáže až budoucnost.

Témata:  Rusko vědci Roboti nesmrtelnost

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy