Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na bohoslužbu k uctění památky obětí z Mnichova přišli čelní představitelé země, v čele s Merkelovou

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Mnichov – Němci dnes v bavorské metropoli uctili památku obětí střelby z 22. července v Mnichově. Mše, která se konala v mnichovském kostele Panny Marie se zúčastnili i čelní představitelé země.

Bohoslužby se zúčastnili mimo jiné i německý prezident Joachim Gauck, kancléřka Angela Merkelová a bavorský premiér Horst Seehofer. Přítomni byli i zástupci různých církví včetně muslimů. Mši vedli společně mnichovský kardinál a arcibiskup Reinhard Marx a evangelický zemský biskup Heinrich Bedford-Strohm. Podle agentury DPA se nesla v duchu výzvy k míru a náboženské tolerance.

Obřad byl první ze dvou dnešních pietních akcí v Mnichově. Šéf německého státu Gauck později promluvil k této tragické události z minulého týdne také v bavorském zemském sněmu. I této akce se zúčastnila kancléřka Merkeková.Devět lidí před devíti dny postřílel a 35 zranil Němec íránského původu v mnichovské restauraci McDonald's a v nákupním centru Olympia. Nakonec spáchal sebevraždu.

Podle svědků střelec vykřikoval urážky na adresu cizinců, i když sám byl synem íránských přistěhovalců. Mezi mrtvými byli lidé pocházející z Maďarska, Turecka, Řecka a z Kosova. Nic nenasvědčuje tomu, že by v tomto útoku hrál nějakou roli islámský extremismus. Nicméně šlo o nejkrvavější incident z řady útoků, které během minulého týdne šokovaly Německo.

Úřady útočníka popsaly jako uzavřeného samotáře posedlého vražednými videohrami, který se léčil kvůli depresím a psychickým problémům.

Témata:  Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy