Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA zahájily v Libyjské Syrtě letecký útok na IS

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Tripolis/Washington – Pentagon oznámil, že dnes USA na  žádost libyjské vlády začaly s leteckými údery na radikály z takzvaného Islámského státu (IS) v Syrtě. Spojené státy a jejich klíčoví evropští spojenci už na jaře oznámili, že chtějí urychlit stabilizaci Libye.

„Na žádost libyjské vlády národní jednoty uskutečnily ozbrojené síly Spojených států přesně cílené letecké údery na pozice Islámského státu v Syrtě," řekl podle agentury AFP mluvčí Pentagonu Peter Cook.

Předseda nové libyjské vlády podporované OSN Fáiz Sarrádž v prohlášení pro televizi uvedl, že útoky „způsobily nepříteli těžké ztráty".

Pobřežní město ležící 450 kilometrů východně od metropole Tripolisu bylo pro IS nejpevnější pozicí mimo Irák a Sýrii. Boje o Syrtu začaly v polovině května. USA odhadují, že v Libyi působí 5000 radikálů, většina z nich právě v oblasti Syrty.

V oblasti Syrty se narodil bývalý libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, svržený v roce 2011. Pod kontrolou islamistů oblast je od konce roku 2014. Od té doby z města uprchly až dvě třetiny z původních 80.000 obyvatel.

Témata:  Libye U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy