Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Džihádiste jsou poslední rok agresivnější a brutálnější, vysílají tak jasnou zprávu, tvrdí profesor

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: AFP

V Afghánistánu zavládla bezpečnostní krize a poslední útok v Kábulu cílený na cizince ukazuje, že situace se během letošního roku podstatně zhoršila, míní profesor Sreeram Chaulia z Jindal School of International Affairs v Dillí. Expert na mezinárodní politiku poskytl rozhovor serveru rt.com, ve kterém analyzoval současnou situaci ve válkou zužovaném Afghánistánu.

Úsilí nenese ovoce

Při pondělním útoku Talibanu na hotel Northgate v afghánské metropoli, který obývají hlavně cizinci, zahynul jeden policista a čtyři další byli zraněni. Tento útok přišel navzdory snaze Spojených států přimět uvedené fundamentalistické hnutí k mírovým rozhovorům. Taliban přitom v současnosti ovládá zhruba 20% afghánského území.

Neutočí pouze Taliban. Špatnou bezpečnostní situaci v Afghánistánu dokumentuje i úder sebevražedných atentátníků z minulého týdne, kteří se odpálili v davu na demonstraci Kábulu. Útok, při němž zahynulo 80 lidí a 231 osob bylo zraněno, zosnovala afghánská větev organizace Islámský stát.

"Američané, Číňané a Pákistánci se snaží nastolit jistý čtyřstranný mírový proces s představiteli Talibanu již několik let," reaguje profesor na otázku, zda poslední útok Talibanu zaměřený na Američanu může ovlivnit mírové rozhovory. Podotýká, že dosavadní úsilí nepřineslo žádné ovoce a nikam nevedlo.

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

Američané rovněž zintenzivnili letecké bojové mise a svou podporu afghánským bezpečnostním složkám, připomíná Chaulia s odkazem, že americký prezident Barack Obama souhlasil se zvýšením počtu vojáků v zemi na 2000.

To vše podle experta znamená, že Taliban vyslal jasnou zprávu. "Taliban má pověst nacionalistické džihádistické síly," vysvětluje profesor. Poselství organizace dle jeho názoru zní, že hodlá útočit na cizí okupanty a "bezvěrce", za něž označuje západní síly, dokud nebudou vyhnáni ze země. Argument Talibanu je pak jasný - nebudeme se účastnit mírových rozhovorů dokud nevypudíme cizince, konstatuje odborník.     

Na druhou stranu je však jasné, že afghánský stát v současnosti přítomnost cizinců potřebuje, aby se dokázala alespoň částečně vypořádat s rostoucím ohrožením, které Taliban představuje, zdůrazňuje Chaulia.

Mnoho pytlů na mrtvoly

Profesor tvrdí, že v Afghánistánu nastala bezpečnostní krize a poslední útoky cílené na cizince představují následující vzkaz: "Nechceme vás tady, ničíte naše hodnoty, podporujete loutkovou vládu, musíme vás vytlačit a teprve poté může nastat nějaké usmíření," komentuje expert pozice Talibanu.

To dle mínění odborníka vytváří jistý protiklad. Američané totiž tvrdí, že právě oni v Afghánistánu dohlížejí na snahu o usmíření, zatímco Taliban deklaruje, že je chce vyhnat ze země a teprve poté bude ochoten jednat o urovnání konfliktu, vysvětluje Chaulia.     

"Je to válka, běží válka dezinformací a my si nemůžeme být jistí, kdo má pravdu," odpovídá profesor na dotaz, jak je možné, že Taliban hovořil o desítkách obětí jeho útoku na Northgate, zatímco úřady a vedení hotelu popírají, že by zahynul kdokoliv z hostů a personálu. Taliban podle experta vždy zveličuje své bojové úspěchy a počty lidi, které usmrtil, aby ukázal, že má nad vládními silami navrch a demonstroval, že afghánská vláda je jeho útoky zatlačena do defenzivy, konstatuje odborník.

Skutečností nicméně dle akademika zůstává, že pokud se podíváme na celkový bezpečnostní obrázek v Afghánistánu, uvidíme, jak moc se situace letos zhoršil. "Civilní oběti jsou enormní, takže Afghánci (z bojů a útoků ) odnášejí mnoho těl a pytlů na mrtvoly," deklaruje Chaulia. Uzavírá, že v takovém momentě nelze bohužel hovořit o ničem jiném než o zhoršování situace.    

Témata:  Afghanistán Tálibán

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy