Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svatá válka proti Rusku? Nic nám nehrozí, tvrdí muslimský vůdce Karyrov

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Groznyj – Islámský stát před několika dny vyzval své příznivce ke „svaté válce“ proti Rusku. Video s výhrůžkou bylo umístěno na internetu. Jeho pravost se nepodařilo ověřit, čečenský vůdce Rmzan Kadyrov má však o původu hrozby jasno.

„Poslouchej Putine, přijdeme do Ruska a zabijeme vás ve vašich domovech... Ó bratři, vykonejte džihád a zabíjejte je a bojujte proti nim," říká ve videu hlas doprovázený záběry z výcviku mužů někde v poušti.

Kadyrov se podle ruského serveru RT domnívá, že členové teroristické skupiny Islámský stát nejsou schopni provést jejich hrozby týkající se džihádu. Má prý podezření, že roli při vytváření záběrů sehrály západní tajné služby.

Úřadující prezident Čečenska pokáral novináře, že o devítiminutovém videu informovali. „S velkým překvapením sleduji, že masmédia v naší zemi nechávají kolovat zprávy o nějakém prohlášení, které učinil Stát Iblis, prakticky tak pomáhají tomu, aby hrozba jediného loupežníka oslovila miliony lidí," napsal Kadyrov na Instagramu.

Použitím spojení Stát Iblis Kadyrov míní Islámský stát, sám jako muslim používá toto označení s odkazem na Iblis, což v islámu znamená ďábel. Naznačuje tak, že IS není islámský, ale ďábelský stát. „Tato špína dosáhla svého cíle. Chtěli být vyslechnuti a toto přání jim bylo splněno v nejkratším možném čase," varoval.

I přesto se ale nedomnívá, že by Rusko bylo ze strany IS v ohrožení, protože by ruští vojáci mohli problémy „rychle odstranit". „Ruské ozbrojené síly donutily teroristy v Sýrii utíkat s ocasy staženými mezi nohama. Dny teroristů jsou sečteny. Můžeme Iblise zcela zničit a to v jeho vlastním pelechu. A pokud se rozhodne pohybovat směrem k Rusku, zastavili bychom tento nájezd daleko od našich hranic," tvrdí.

I když mluví o džiháditech, věří, že video je prací západních tajných služeb a že jde o součást ideologické války proti Rusku. „Mám všechny důvody se domnívat, že toto videoprohlášení bylo zpracováno v kancelářích západních zvláštních služeb a že je součástí informační a ideologické války, kterou vedou proti Rusku. Nikdo do Ruska nepřijde Tyto hrozby, ať už je za nimi kdokoliv, nejsou nic jiného než prázdné blábolení," napsal.

Sám ruský prezident Vladimir Putin se k výhrůžce nevyjádřil, skrze svého tiskového tajemníka Dmitrije Peskova novinářům pouze vzkázal, že hrozby nebudou mít vliv na ruskou politiku boje proti terorismu na Středním východě.

Témata:  Ramzan Kadyrov Islámský stát Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy