Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tohle se Merkelové nebude líbit: Němci přiznali, jak moc ji mají rádi

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín - Popularita německé kancléřky Angely Merkelové spadla na druhou nejnižší úroveň tohoto roku.

Ukázal to průzkum televize ARD, o němž dnes informovala agentura DPA. Zatímco minulý měsíc Merkelovou podporovalo 59 procent Němců, nyní je to jen 47 procent.

Server The Local také uvádí, že lidé mění názor na Německu „vítací" politiku vůči migrantům. Podle posledního průzkumu ji podporuje jen 34 procent Němců. Je to o osm procentních bodů méně než v dubnovém průzkumu. Zároveň jde o nejniští číslo od loňského října, kdy byla tato otázka do průzkumu zařazena. Asi 65 procent dotazovaných uvedlo, že s takovou politikou spokojeno není.

Popularita Horsta Seehofera, konzervativního premiéra Bavorska, který je sice spojenec Merkelové, ale zároveň i hlasitý kritik německé uprchlické politiky, naopak stoupla o 11 bodů na 44 procent.

Propad je podle DPA důsledkem násilných útoků, které v červenci Německo zasáhly.

Poněkud paradoxní pak je, že podle průzkumu veřejného mínění, který na zadání časopisu Stern zpracovala agentura Forsa Němci Merkelové tyto útoky za vinu nekladou. Že nese Merkelová na atentátech kvůli svému postupu v migrační krizi vinu, si myslí ani ne třetina dotázaných. Spojovat vstřícnost kancléřky k uprchlíkům se spoluzodpovědností za červencové útoky odmítá 69 procent dotázaných.

Témata:  Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy