Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie zatkla muže podezřelého z masakru z roku 1976 v Severním Irsku

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Belfast (Británie) - Severoirská policie dnes zatkla muže, který je podezřelý z masakru u vesnice Kingsmill v Severním Irsku z roku 1976.

Skupina ozbrojenců, kteří se podle vyšetřovatelů hlásili k organizaci Irská republikánská armáda (IRA), tehdy zastřelila deset lidí. Za útok, který se řadí k nejtragičtějším v sérii sektářského násilí v Severním Irsku, nebyl dosud nikdo odsouzen. Informovala o tom agentura Reuters.

Policie zatkla devětapadesátiletého muže v severoirském městě Newry, které leží jen několik kilometrů od místa masakru. Ten provedla skupina ozbrojenců 5. ledna 1976 u obce Kingsmill v hrabství Armagh. Jeden z mužů převlečený do policejní uniformy zastavil dodávku s textilními dělníky, kteří byli poté donuceni vystoupit.

Ve voze bylo celkem 12 lidí. Jednoho z nich útočníci propustili poté, co se přihlásil, že je katolík. Ostatní byli protestanti, a proto je podle vyšetřovatelů ozbrojenci postříleli.

Témata:  Severní Irsko policie Velká Británie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy