Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž prodal svoji šestiletou dceru za kozu a jídlo muslimskému duchovnímu (55) jako nevěstu . Afghánistán se bouří+ VIDEO

Afghanistán
Afghanistán
Foto: Pixabay

Kábul – Velké pobouření vyvolala v Afghánistánu zpráva, že otec prodal svou šestiletou dceru za kozu a jídlo. Video zachycující plačící dívku, která je médii označována jako Gharibgol, obletělo celý svět. Dívenka byla svým otcem Seyedem Abdolkarimem prodána jako manželka jinému muži (55) z jejich vesnice.

Server France 24 poukazuje, že podle afghánského práva se dívka může vdát až poté, co překročí věk 16 let, u chlapců je to ještě o dva roky více. S odvoláním na své pozorovatele však server uvádí, že není neobvyklé, když jsou dívky vdávány dříve. Tak obrovský věkový rozdíl je prý ale velmi neobvyklý.

I proto případ vyvolal u mnoha Afghánců pohoršení a šok, které ještě umocnil fakt, že otec svou dceru prodal za kozu a nějaké potraviny. Otec měl prý „problémy s penězi". Tím, že dívku prodal, se tak zbavil hladového krku a zároveň dostal kozu, pytel rýže, čaj, cukr, a několik litrů oleje na vaření.

Zdroj: YouTube

Gharibgol byla provdána před více než 40 dny, po svatbě ji manžel, který působí jako duchovní-mullah, odvezl pryč z jejich vesnice ke vzdáleným příbuzným. Ti si nejprve mysleli, že je to jeho dcera, pak si prý ale „uvědomili, že ji v noci svléká". Hostitel novomanželů proto prostřednictvím známého informoval tamní kancelář zabývající se ženskými právy, aktivisté nakonec zavolali policii.

Policie zatkla manžela i otce dívky, ještě předtím ho ale ženy z vesnice napadly a zbily za to, co provedl. Gharibgol nyní žije se svou matkou a aktivisté se zasazují o to, aby otci byla odebrána rodičovská práva. Problém však je, že dívka podstoupila náboženský sňatek, takže pár nemůže rozvést soud, ale jen duchovní. A rozvody jsou v této zemi tabu. I přesto o něj aktivisté budou usilovat.

Podle zákona nemá nikdo právo vzít si nezletilé dítě. Ale imámové, jako je tento mullah, to příliš nerespektují a ne vždy čelí následkům. Otec svůj čin bránil tím, že mu muž slíbil, že s jeho dcerou nebude mít sex, dokud jí nebude 18 let. Dívka prošla lékařskou prohlídkou, která potvrdila, že je ještě panna.

Jde už o několikátý podobný případ za poslední dobu. Dívka jménem Zahra byla přinucena k sňatku v osmi letech. Minulý měsíc byla ve věku 18 let upálena poté, co se rodina jejího manžela pohádala s jejími příbuznými. Svět obletěla i zpráva o dívce jménem Rokhshana (19), která byla loni ukamenován k smrti. Vdala se, když ještě nebyla plnoletá, pak byla obviněna, že měla pohlavní styk s chlapci jejího věku.

Podle průzkumu Populačního fondu OSN z roku 2011 se 46,4 procent žen v Afghánistánu vdává před dosažením věku 18 let. Ale podle mnoha afghánských bojovníků za lidská práva je skutečný počet pravděpodobně mnohem vyšší - zejména proto, že páry ve venkovských oblastech mají jen náboženský obřad, a nejsou tak pod kontrolou úřadů.

Témata:  Afghanistán děti svatby

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy