reklama

Turecký vůdce mluvil před jásajícím davem v neděli večer v Istanbulu, kdy kritizoval Německo za to, že mu nedovolilo promluvit skrze video spojení na demonstraci jeho stoupenců v Kolíně nad Rýnem minulý týden.

„Kde je demokracie?" ptal se. Erdogan také odsoudil fakt, že německé orgány předtím dovolily na demonstraci v Kolíně promluvit veliteli kurdské militantní skupiny PKK. „Jen krmí teroristy. Ale vrátí se jim to jako bumerang," varoval turecký prezident dle serveru The Local.

Ve svém projevu také kritizoval západní země a jejich reakci na neúspěšný puč v Turecku. „Západ nám neukázal, že je proti převratu. Jejich mlčení je neomluvitelné," zuřil politik.

Na nedělní demonstraci v Istanbulu dorazily statisíce lidí, některé agentury uváděly dokonce více než milion. Akci pod heslem hromáždění demokratů a mučedníků svolal Erdogan. Vysocí vládní představitelé, včetně prezidenta, v projevech odsoudili červencový pokus o puč v zemi a vyzvali k co nejpřísnějšímu potrestání jeho zosnovatelů. Prezident v této souvislosti zopakoval, že by podepsal znovuzavedení trestu smrti.