Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kaczyński jednal s Orbánem o uprchlících a EU po brexitu

Strana Právo a spravedlnost (PiS)
Strana Právo a spravedlnost (PiS)
Foto: pis.org.pl

Budapešť - Lídři vládnoucích stran Polska a Maďarska Jaroslaw Kaczyński a Viktor Orbán spolu dnes jednali o přílivu uprchlíků do Evropy či o budoucnosti Evropské unie bez Británie. Oba politici se bez přítomnosti médií sešli už v lednu v Polsku.

Podle polských médií se Orbán setkal s Kaczyńským v maďarském parlamentu a pak jej pozval na projížďku rychlým člunem po Dunaji. Polského politika na cestě doprovázeli členové vedení dolní komory polského parlamentu. Vicemaršálek Sejmu Ryszard Terlecki televizi TVP Info řekl, že politici jednali o situaci v Evropě „v kontextu krize, kterou prožívá EU z důvodu přílivu uprchlíků, brexitu a situace na Ukrajině".

Kaczyński sice nemá oficiálně v polské vládě vedené svou stranickou kolegyní Beatou Szydlovou žádnou funkci, je však považován za faktického vůdce země.

Po vítězství ve volbách se Kaczyńského strana Právo a spravedlnost (PiS) vydala podobnou cestou jako Orbánův Fidesz a snaží se posílit vládní kontrolu nad veřejnými médii či ústavním soudem. Také bližší spolupráce obou politických stran byla podle polských médií tématem jednání, k němuž se lídři nehodlají veřejně vyjadřovat.

Oba politici patří k hlasitým odpůrcům těsnější evropské integrace. Jediné velké téma, kde mají názory roudílné, je vztah k Rusku. Zatímco maďarský premiér prosazuje energetickou spolupráci s Moskvou a posiluje vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, šéf polských konzervativců považuje Rusko za bezpečnostní hrozbu pro svou zemi.

Témata:  Jaroslaw Kaczyński Viktor Orbán EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.