Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U ropného terminálu Zuvajtína na východě Libye hrozí další eskalace konfliktu

Ropovod
Ropovod
Foto: Pixabay

Paříž - V oblasti ropného terminálu Zuvajtína na východě Libye hrozí další eskalace konfliktu, diplomaté šesti zemí dnes proto vyzvali ke smírnému řešení.

V dopisu podepsaném zástupci Francie, Německa, Británie, Spojených států, Španělska a Itálie zní výzva, aby se znepřátelené strany "zdržely jakýchkoli nepřátelských činů a vyhnuly se jakékoli akci, která by mohla poškodit nebo narušit energetickou infrastrukturu".

Libye by se podle diplomatů měla snažit zajistit obnovu produkce ropy, aby tak postavila na nohy svou ekonomiku. "Obnovení vývozu ropy je nezbytné pro zajištění příjmů, které jsou třeba k zajištění základních potřeb Libyjců, zejména dodávek elektřiny, fungování zdravotnictví a základní infrastruktury," uvedli diplomaté ve společném dokumentu.

Ropná infrastruktura v Libyi se stává často terčem útoků radikálů IS. Produkce ropy se kvůli bojům v zemi propadla hluboko pod úroveň 1,6 milionu barelů denně, což byl standard před pádem režimu Muammara Kaddáfího.

Témata:  Libye ropa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy