Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za přechod hranic NDR zaplatilo životem téměř 2000 lidí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Berlín - Všechny bývalé komunistické země přísně hlídaly své hranice, za což svým živoatem zaplatilo mnoho lidí, kteří chtěli svobodu.

Politika přísné ochrany hranic bývalé NDR připravila o život nejméně 1841 lidí. Vyplývá to z nejnovější analýzy, kterou tento týden zveřejnila Alexandra Hildebrandtová z muzea berlínské zdi u někdejšího hraničního přechodu Checkpoint Charlie. Berlínskou zeď začal východoněmecký komunistický režim stavět přesně před 55 lety 13. srpna 1961.

Muzeum statistiku úmrtí mezi lety 1945 a 1989 pojímá poměrně široce a zahrnuje do ní všechny oběti berlínské zdi i celostátní hranice mezi západním a východním Německem, a to včetně východoněmeckých pohraničníků nebo sovětských vojáků, kteří se pokusili uprchnout na Západ. Počítá třeba také příslušníky východoněmecké pohraniční stráže, kteří spáchali sebevraždu, nebo občany NDR, kteří zemřeli při snaze dostat se z komunistického státu přes středoevropské země a Jugoslávii do západní Evropy.

K takovým patřil i v roce 1983 teprve šestiletý Steffen Anders, jehož na cestu za svobodou vzali jeho rodiče. "Aby svůj záměr uskutečnili, vydali se z Komárna východním směrem až k řece Váh, kterou přeplavali v domnění, že jde o hraniční řeku Dunaj. Přitom proud unesl jejich dítě, které utonulo," konstatuje stroze úřední záznam k událostem ze 23. srpna 1983.

Rodičům Steffena se podařilo dostat na druhý břeh, své dítě ale už nenašli. O překročení hranice do Maďarska se pokusili znovu 25. srpna. Tentokrát je zatkla policie, která také o tři dny později našla mrtvolu jejich dítěte. Steffen byl údajně na přání svých rodičů pohřben v Komárnu.

Témata:  komunismus hranice Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy