Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hamza bin Ládin vyzval Saudskou Arábii: Osvoboďte se od amerického vlivu

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Rijád - Nejmladší syn někdejšího šéfa teroristické sítě Al-Káida Hamza bin Ládin vyzval obyvatele Saúdské Arábie, aby svrhli tamní režim a osvobodili se tak od amerického vlivu.

O zvukové nahrávce dnes informovala agentura AFP s odkazem na americkou monitorovací službu SITE.

Bin Ládinův syn občanům království rovněž vzkázal, aby se připojili k Al-Káidě působící na Arabském poloostrově (AQAP), která je nejvíce aktivní v Jemenu. Tak podle Hamzy získají "potřebné zkušenosti" důležité pro boj.

Spojené státy považují AQAP, která vznikla v roce 2009, za nejnebezpečnější z buněk teroristické sítě. Organizace má na svědomí bombové útoky proti jemenskému státu, plánovala atentáty proti americkým dopravním letadlům a přihlásila se rovněž k útoku na pařížskou redakci časopisu Charlie Hebdo, při němž islamisté loni v lednu zavraždili 12 lidí.

Bin Ládinův nejmladší syn, kterému je 23 let, žil před útoky z 11. září 2001 se svým otcem v Afghánistánu a později ho doprovázel do Pákistánu.

Témata:  Hamza bin Ládin Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy