reklama

Hamza, který byl oblíbencem svého otce, se tak podle analytiků zřejmě chystá převzít vedení Al-Káidy, v jejímž čele v současné chvíli stoji Egypťan Ajmán Zavahrí. Informovala o tom agentura AFP.

V nahrávce, která byla zveřejněna na džihádistických webech Hamza bin Ládin své "muslimské bratry v Indonésii a Maghribu" vyzývá k "džihádu, který má ukončit agresi křižáků a šíitů". Konkrétní skupinu, ke které by se radikálové měli přidat, Hamza nejmenoval. Pomoci džihádu podle něj lze i finančně.

Syrská odnož Al-Káidy Fronta An-Nusra se zapojila do války v Sýrii v roce 2013, loni vazby na Al-Káidu přetrhala a přejmenovala se na Džabhat Fatah aš-Šám. Organizace s jinými povstaleckými skupinami bojuje proti armádě syrského prezidenta Bašára Asada.

Al-Káida je rivalem Islámského státu (IS), který je rovněž zapojen do syrské občanské války.

Hamza bin Ládin se od dětství objevoval v propagandistických materiálech Al-Káidy. Podle expertů se v současné chvíli připravuje převzít vedení této teroristické organizace a bude se snažit využít oslabení IS, aby sjednotil islamistické radikály po celém světě v jedné organizaci.

Americké ministerstvo zahraničí v lednu Hamzu bin Ládina zařadilo na černou listinu mezinárodních teroristů.