reklama

Hamza bin Ládin, kterému bývá přezdíváno „chlapec z plakátu“, vyslal další zprávu, která se tentokrát zaměřuje na saúdskou královskou rodinu. Navíc dává jasně najevo, že se pokouší po svém otci převzít vedení celé Al-Kaidy. Poprvé se Hamza na videozáznamu objevil před rokem, kdy chválil teroristické útoky vlků samotářů a vyzval k povstání v Saúdské Arábii, píše server Al-Monitor.

Kromě toho teď Hamza obvinil Abd al-Azíz ibn Saúda, prvního krále Saúdské Arábie a zakladatele třetího saúdského státu, že je britský agent. Hamza tvrdil, že Saúdové zradili islám tím, že spolupracovali s „křižáky" proti Osmanskému chalífátu.

Hamza byl prominentní postavou v několika propagandistických videích pro Al-Káidu, a to i jako mladý chlapec.Po teroristických útocích na Londýn, Washington a Paříž v roce 2015 se také objevila jeho zvuková nahrávka. V posledních dvou letech byly zaznamenány čtyři takové zprávy.

V lednu byl Hamza umístěn na seznam teroristů amerického ministerstva zahraničí, byl označen za „globálního teroristu" - stejnou klasifikaci měl také jeho otec Usáma bin Ladin. Média s odkazem na bývalého agenta FBI, který četl dopisy napsané 22letým Hamzem, uvádí, že se zdá být motivovaný a připravený pomstít se kvůli svému otci.

Ali Soufan byl agent, který sloužil jako vedoucí vyšetřovatel Al-Káidy po 11. září. Řekl, že bin Ládinův syn byl považován za dalšího možného vůdce teroristické organizace – a to už když byl dítětem, informovala CBS News. Jeho hnacím motorem je prý touha po pomstě.

„V podstatě říká: „Američané, přicházíme a vy to pocítíte. A pomstíme se za to, co jste udělali mému otci...Iráku... Afghánistánu. Celá věc je o pomstě," vysvětluje Soufan s tím, že pro členy Al-Káidy, kteří sledují propagandistická videa, jsou podobná poselství velmi důležitá.

Soufan uvedl, že Hamza používá stejnou terminologii a věty, které kdysi používal jeho otec. Po smrti Usámy bi Ládina byly zveřejněny desítky dopisů, které vůdce Al-Kaidy psal své rodině a vysoce postaveným členům skupiny. Podle zástupců tajných služeb v nich mimo jiné mluvil o Hamzovi jako o svém nástupci. V jednom dopise dokonce Hamzova matka požádala svého syna, aby kráčel ve „stopách svého otce“.