Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zpráva o kontaktech Ankary s islamisty a teroristy rozdělila německou vládu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Zpráva o kontaktech Ankary s islamisty a teroristy rozdělila německou vládu. Zatímco diplomacie se od dokumentu částečně distancovalo, podle vnitra není čeho litovat.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére si za dokumentem stojí. Není čeho litovat, řekl televizní stanici RBB. "To, co tam bylo důvěrně popsáno, je vypointované zobrazení části turecké skutečnosti," míní. Turecká realita i spolupráce Berlína a Ankary jsou však podle něj širší.

Důvěrné vyjádření vnitra, které v reakci na dotaz parlamentní frakce Levice uvedlo, že Turecko léta vědomě spolupracuje s islamisty na Blízkém východě, se na veřejnost dostalo v úterý. Ankara tvrzení popírá a od mediální prezentace zprávy se distancovala také německá diplomacie.

Vysvětlení způsobu vzniku zprávy i jejích dopadů na vztahy s Tureckem požaduje německá parlamentní opozice.

Témata:  de Thomas Maiziére Německo Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy