Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová si svojí větou "Zvládneme to" podřezává větev? Němci už jsou unavení a mají toho dost

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín - „Zvládneme to!“ Právě tímto heslem německá kancléřka Angela Merkelová reagovala na uprchlickou krizi a na reakci některých země Evropské unie. Od chvíle, kdy politička tuto frázi použila uplynul už rok, zatím to tak ale není, podotýká server Politico.

O rok později tato slova stále rezonují - ale ne tak, jak měla Merkelová v úmyslu. Německá kancléřka nepoužila frázi "wir Schaffen das" jednou; opakovala to znovu a znovu, pokaždé rozzuřila své protivníky a dokonce i členy její vlastní strany.

„Lidé jsou prostě unaveni, když neustále poslouchají: 'zvládneme to'," řekl Karl-Georg Wellmann, člen německého parlamentu za křesťanské demokraty Angely Merkelové. „Německá vláda udělala dobrou práci v reakci na uprchlickou krizi. Ale opakování slov 'zvládneme to' znovu a znovu vysílá špatný signál," cituje jeho reakci Politico.

Jedna fráze se změnila v noční můru Merkelové

„Merkelová je opatrný politik a nespěchala se svou reakci na krizi, kdy statisíce převážně syrských uprchlíků utíkaly do Evropy. Pravice předpovídala konec civilizace, ale Merkelová zaujala opačný přístup a dočasně otevřela dveře Německa. Byla to dobře míněná reakce na tragickou situaci, ale většina analytiků se shoduje, že její rozhodnutí ospravedlnit celé měsíce tím, že říká 'zvládneme to', se pro Merkelovou proměnilo v komunikační noční můru," píše Politico,

Server také poukazuje, že žádná skupina z její rétoriky netěží tak, jako krajně pravicová Alternativa pro Německo (AfD). „Tato věta je ukázkovým příkladem toho, že je jazyk více než jen ozdobou politiky," uvedla Elisabeth Wehlingová, německá kognitivní vědkyně, která vyučuje na University of California v Berkeley. „Jazyk je politika."

Věta si říkala o zneužití

Ďábel ale podle serveru tkví v detailu. „Dne 31. srpna 2015 se Merkelová vrátila z návštěvy v uprchlickém centru v blízkosti Drážďan, kde jí místní obyvatelé způsobili horké chvíle. Byla vypískána a směrem k ní létaly vulgární nadávky. Ve stejné době se naplno projevila tragédie spojená s migrační krizí. O několik dní dříve byl totiž nalezen u rakouské dálnice kamion se 71 mrtvými uprchlíky uvnitř," připomíná Politico.

Právě v této souvislosti při asi 13minutové tiskové konferenci Merkelová uvedla: „Německo je silná země... se nám podařilo tolik věcí - zvládneme to." V němčině: „Wir haben tak vieles geschafft. Wir Schaffen das." Až o dva týdny později se fráze chytla tamní média a hodila je Merkelové zpět do obličeje.

Jak poukazuje Joachim Scharloth, profesor aplikované lingvistiky, věta si o zneužití přímo říkala, protože obsahuje „naprosto nejasný odkaz". Německý „Wir Schaffen das" nevyjadřuje stejnou míru nadšení jako „zvládneme to" v jiných jazycích. Spíše to prý znamená, „my tu situaci zvládneme, protože nemáme jinou možnost."

Merkelová si stále stojí za svými slovy

Podle Scharlotha se Merkelová spíše snažila o jakési vyjádření jednoty a empatie, místo toho bylo prohlášení vytrženo z kontextu. A právě to umožnilo jejím oponentům použít tato slova proti Merkelové a přeložit je ve smyslu: „nemůžeme nic dělat, každý sem může svobodně přijít".

Merkelová si však za svými slovy pevně stojí, i přes fakt, že nálady v zemi značně změnily události ze silvestrovské noci spojené se sexuálními útoky v Kolíně nad Rýnem, i další násilné útoky, ke kterým došlo letos v létě - tři ze čtyř měli na svědomí právě migranti.

Na své každoroční letní tiskové konferenci na konci července Merkelová řekla: „Stojím si za politickými rozhodnutími, které jsme udělali," a dodala: „Neřekla jsem, že to bude snadné." Průzkumy veřejného mínění ukazují, dva ze tří Němců nevěří, že to jejich zemi může „zvládnout".

Lidem už je z toho zle

„Řekla jsem tehdy, a řeknu to znovu, Německo je silná země. Nazvala jsem to úkolem pro celý národ. Ale stejně jako se nám podařilo zvládnout tolik jiného, podaří se nám zvládnout i tohle," burcovala kancléřka. Němci si však zřejmě nejsou tak jisti.

Kritika Merkelové je stále hlasitější, především proto, že dvě spolkové země - Meklenbursko-Přední Pomořansko a Berlín – čekají volby. „Mnoho našich voličů to chápe tak, že kdybychom mohli, tak - na dobu neurčitou - nadále budeme přijímat více lidí," varoval polictik CDU Wellmann. „Kancléřka Merkelová to možná neřekla, ale je to tak vnímáno. A to je důvod, proč mi lidé, které jsem potkal v mém volebním obvodu, řekli, že jim už je zle, když slyší tuhle větu," přiznal.

V polovině srpna se německý ministr vnitra Thomas de Maizière, bývalý náčelník generálního štábu a jeden z nejvěrnějších společníků Merkelové, pokusil političku bránit. „Nikdo neřekl, že to zvládneme bez potu. Ani kanclářka ne," vysvětloval de Maizière. Jeho rozhovor však byl zapadl téměř bez povšimnutí. Místo toho všechny zaujala slova Sigmara Gabriela, vůdce sociálních demokratů, mladšího partnera v koalici, který stejný víkend prohlásil: „'Zvládneme to'...to byla velká chyba".

Témata:  Angela Merkelová Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy