Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bavorský politik oceňuje odmítavý postoj Visegrádu vůči přijímání uprchlíků

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Příští týden do Prahy přijede německá kancléřka Angela Merkelová. Ta se možná pokusí přesvědčit šéfa české vlády Bohuslava Sobotku, aby kývl na přijetí uprchlíků podle kvót Evropské unie. Bavorský zemský předseda populistické Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň však vzkazuje, že jeho strana tento odmítavý postoj oceňuje.

Podle kvót EU by mělo být České republice přiděleno 2691 lidí, kteří trčí v Řecku. Praha se ale brání, a neuspěje-li Merkelová se svým přesvědčováním, bude to neúspěch pro ni a úspěch pro Bystroně, píše německý list Welt.

Bavorský politik prý oceňuje odmítavý postoj zemí Visegrádské čtyřky ( Česka, Slovenska, Maďarska a Polska) vůči přijímání uprchlíků, protože tím jejich vlády „naplňují vůli svých občanů."

Visegrád je podle něj protipólem evropské politiky Angely Merkelové. „To, že státy Visegrádu společně hlasují v oblasti migrační politiky, je evropská spolupráce v nejlepším slova smyslu. Ale protože neodpovídá zájmům Merkelové, tak je Visegrád v Berlíně považován za nepřátelské uskupení a napadán," cituje list Bystroně.

List podotýká, že tolik sympatií pro V4 by mohl být pro Bystroně i problém, protože by rád rozšířit společenství národních konzervativců i na Balkán a do Řecka. „Ale když si dlouhodobě nedbalé Řecko pouští za hranice uprchlíky, tak teď nemůže chtít, aby je přijímaly jiné země," říká Bystroň.

V Německu je sice Bystroň neznámým politikem, ale v Česku má jméno. V květnu ho přijal mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček a ocenil to, že podporuje „odmítavý postoj prezidenta vůči migračním kvótám." Bystroňova hvězda v Česku od té doby stoupá, píše Welt.

Bystroň je synem českých exulantů, kteří odešli do tehdejšího západního Německa v roce 1987. „Možná chce čtyřiačtyřicetiletý muž, který mluví česky, slovensky a polsky, svými útoky proti přijímání migrantů rozšířit spolek evropských pravicových populistů na východ," domnívá se Welt.

Jeho strana AfD spolupracuje na západě s rakouskými Svobodnými (FPÖ) a francouzskou Národní frontou (FN) Marine le Penové. Na východě se takové spolupráci nedaří – i přesto, že tam sílí nacionalismus. Brání tomu časté resentimenty východoevropských pravicově populistických stran. Proto nechtějí rakouští Svobodní spolupracovat s českými pravičáky a FN a britští euroskeptici UKIP zase s Poláky.

Euroskeptické a protimigrační strany nejsou sjednoceny ani v Evropském parlamentu. UKIP je v jiné frakci než Svobodní a Národní fronta. Europoslanci AfD jsou v jiných frakcích. A pravicově liberální ODS z Česka, s níž chce Bystroň do budoucna navázat spolupráci i mimo Brusel, sedí ještě jinde.

Přesto Bystroň touží po spolupráci všech „eurokritických stran v Evropě," jak řekl nedělníku Welt am Sonntag. V Evropském parlamentu by podle něj měly všechny takové strany spolupracovat v jedné frakci nejpozději v roce 2019, kdy budou příští volby do EP. A měl by je sjednocovat dvojitý vnější nepřítel - Brusel a přijímání uprchlíků. V této oblasti je věrným spojencem AfD bývalý český prezident Václav Klaus.

Témata:  Angela Merkelová uprchlíci Petr Bystroň

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy