Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německé policii má v boji proti teroristům pomáhat nejnovější technika

Policie Německo
Policie Německo
Foto: INT

Berlín – Německo chce tvrdě bojovat proti terorismu a co možná nejvíce omezit riziko dalšího útoku. Ministr vnitra Thomas de Maizière (CDU) proto přichází s novým návrhem.

Německý ministr chce s terorismem v zemi nasazením moderní techniky. V nedělníku Bild am Sonntag navrhl, aby kamery na letištích a nádražích byly vybaveny softwarem k rozpoznávání obličejů. Takový systém by dokázal upozornit na podezřelé osoby.

Připomněl, že podobný systém už se testuje ohledně zapomenutých zavazadel. Kamery s takovým softwarem by po stanovené lhůtě upozornily na opuštěný kufr či jiné zavazadlo. „Úřady musejí být schopny technicky vykonat to, co jim dovoluje právo," prohlásil.

Politik také souhlasí se zákazem tašek a batohů při velkých akcích jako je každoroční mnichovský pivní festival Oktoberfest. Argumentoval tím, že návštěvníci muzeí už jsou dlouho zvyklí na to, že se velká zavazadla odkládají do šaten. Stejně tak si prý lidé budou muset zvyknout na zvýšená bezpečnostní opatření a fronty, které budou jejich důsledkem. „Je to otravné, nepohodlné a časově náročné, ale není to omezování osobní svobody," prohlásil.

Vnitropolitický expert německé sociální demokracie Burkhard Lischka řekl agentuře DPA, že z právního hlediska to nejsou problematické návrhy.

Témata:  de Thomas Maiziére Německo policie Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy