Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová bojuje proti terorismu: Chce registr cest do a ze Schengenu a více kamer

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: Vláda.cz

Berlín - Podle německé kancléřky Angely Merkelové potřebuje Evropa společný registr cest do a ze schengenského prostoru. Bezpečnostní složky v Německu by podle ní také měly dostat širší pravomoci.

Nová bezpečnostní opatření nedávno představil ministr vnitra Thomas de Maiziére, o dalších se diskutuje.

Společný registr je podle kancléřky nutný, aby úřady v každé chvíli přesně věděly, kdo do zemí prostoru bez vnitřních hraničních kontrol přichází a kdo prostor opouští. Merkelová se vyslovila také pro ještě lepší spolupráci mezi evropskými zeměmi při výměně informací o možném nebezpečí.

V Německu by podle šéfky spolkové vlády měly bezpečnostní složky dostat širší pravomoci. "Jde mimo jiné o možnosti lepší kontroly internetu a sociálních sítí," řekla Merkelová deníku Ruhr Nachrichten. Podle kancléřky musí používaná technika i prostředky odpovídat době. Je také pro posílení kamerových systémů na veřejných místech. S tím počítá i nedávno zveřejněný balíček opatření německého ministra vnitra.

Mezi další opatření, která se v Německu po dvojici červencových teroristických útoků diskutují, patří například zrušení dvojitého občanství nebo zákaz muslimských oděvů, které zahalují obličej.

Témata:  Angela Merkelová Německo Schengen

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.