reklama

Kontroverzní obchodník tvrdí, že za „svobodu bude bojovat do posledního dechu". Nic ho prý nezastaví před tím, aby bylo zajištěno, že se ženy budou moci o burkinách svobodně rozhodnout. Nekkaz má speciální fond, ze kterého budou placeny případné pokuty, které dostanou ženy za porušení zákazu.

„Každý má právo nosit i nenosit burqiny," řekl Nekkaz serveru The Local. „Dokud to není ohrožení pro bezpečnost nebo něčí svobodu, nemělo by to být v demokratické společnosti zakázáno."

Zákaz burkin označil za „symptomatické úsilí francouzské vlády k odstranění islámu, kousek po kousku, z ústavy", a dodal, že francouzská vláda „si přeje bojovat proti viditelnost islámu ve Francii".

Zákazy nošení burkin podpořil také socialistický premiér Manuel Valls, který podpořil starosty měst, kde už byl tento koupací oděv zakázán. Plavky podle něj „nejsou slučitelné s hodnotami Francie a republiky".

Nekkaz uvedl, že kontaktoval úředníky a starosty v naději, že jim vysvětlí, že zákaz „zbavuje ženy jejich svobody". Zákaz burqin se setkal s ostrou kritiku a dokonce i výsměchem po celém světě. Mnohé země v Evropě, včetně Itálie a Německa, už vyloučily jakoukoli šanci na zavedení porobného nařízení.

Nekkaz trvá na tom, že on osobně je proti zahalujícím oděvům, jako jsou například burqiny a nikáby, protože věří, že je kvůli nim „obtížné se integrovat do evropské společnosti". Zároveň ale dodává, že je člověk, který bojuje za svobodu v Evropě i v arabském světě.

„Nebráním tu islám, ale svobodu," řekl. „Budu bojovat do posledního dechu, abych poskytl těmto ženám možnost svobodně se vyjadřovat a nosit to, co si vyberou."

V roce 2013 Nekkaz také bránil práva súdánské ženy, která byla potrestána, protože se rozhodla že nebude nosit hidžáb. V tom stejném roke také vytvořil „fond na obranu svobody " do kterého vložil 1 milion eur. Z něj už zaplatil pokuty za ženy, které nosily nikáb poté, co bylo jeho nošení ve Francii a Belgii zakázáno. Na pokutách bylo zatím z tohoto fondu vyplaceno asi 200 tisíc eur.

Do povědomí se tento podnikatel dostal už v roce 2007, kdy chtěl kandidovat na francouzského prezidenta, nepodařilo se mu ale sehrat dostatečný počet pro oficiální kandidaturu. Později to zkoušel i v lokálních volbách, kde voličům za hlas slibovaů v přepočtu asi osm tisíc korun. V říjnu 2013 se vzdal francozského občanství, aby se mohl ucházet o post prezidenta Alžírska.