Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němci jsou naštvaní na Merkelovou. "Zvládneme to", opakovala, a lidé to už neunesou

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová je známá především svým vlídným přístupem k migrantům. Řada Němců jí ale vyčítá i vřelý postoj k migrační krizi, který navenek demonstruje větou "My to zvládneme". Tu už totiž nemohou někteří kritici vystát.

Pamatujete dnes už takřka legendární hlášku českých politiků "Myslíme to upřímně"? Tak vězte, že v Německu mají také takovou, podobnou, týkající se migrační krize. Zní "Zvládneme to" a s oblibou ji používá kancléřka Angela Merkelová. Některým Němcům už ale podle serveru Politico leze pořádně na nervy.

"Zvládneme to, tak zněla smělá odpověď Angely Merkelové na migrační krizi, která zachvátila Evropu. Tato slova mají odezvu i po roce, ale ne takovou, jakou by si kancléřka přála," píše server.

Věta, kterou Merkelová opakovala pořád dokola, už lidem zkrátka začala vadit. "Lidé už větu 'Zvládneme to' prostě nesnesou," tvrdí německý poslanec za stranu CDU Karl-Georg Wellmann. "Německá vláda odvedla výbornou práci v migrační krizi, ale nekonečným opakováním slov 'Zvládneme to' vysílá nesprávný signál," dodal.

Server připomíná, že Merkelová loni spolu se slovy "Zvládneme to" otevřela dveře tisícům migrantů. Kancléřka prý sice měla dobré úmysly, ale poté, co několik měsíců používala tuto frázi na ospravedlnění své politiky, se slova obrátila proti ní samotné.

"Ta fráze je příkladem toho, že jazyk není jen dekorací politiky. Jazyk je politika sama," tvrdí Elisabeth Wehlingová, vědkyně z univerzity Berkeley s tím, že slova, která měla původně vzbudit jednotu a soucit, se nakonec stala izolována a terčem kritiky a posměchu.

Joachim Scharloth, profesor aplikované lingvistiky z Drážďanské technologické univerzity, ale tvrdí, že to stále není to nejhorší, co mohlo Merkelovou potkat. Horší by prý bylo, kdyby došlo k nesprávné interpretaci oněch slov.

"Když říká 'Zvládneme to', co tím myslí?" ptá se profesor. "Tato věta nemá sama o sobě žádný smysl, ale přesto pokládala za nutné opakovat ji znovu a znovu. Vůbec se to nepodobá efektivní komunikaci," dodal.

V to, že to Německo "zvládne", ale řada občanů jednoduše nevěří. Podle nedávných průzkumů veřejného mínění věří pouze třetina Němců, že to země a Merkelová skutečně zvládnou.

Témata:  Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy