Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zapojení Turecka v syrské válce mnohé změní, USA budou muset zvolit svou stranu, píše známý server

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara/Damašek – Turecko ve středu ráno zahájilo za podpory letectva mezinárodní koalice, vedené USA, ofenzivu proti radikálům z takzvaného Islámského státu (IS) u pohraničního severosyrského města Džarabulus. Na syrské území vjela i desítka tanků. Podle serveru Foreign Policy ale není Ankara ani tak hnána touhou zničit IS, jako spíše strachem z Kurdů. A celá věc by se mohla kvůli americké podpoře kurdských povstalců velmi zkomplikovat.

„Spojené státy mohou konečně mít profesionálního vojenského spojence proti Islámskému státu v Sýrii. Tureckem vedený útok na severním městě Sýrie Džarabulus, které bylo dva a půl roku v držení IS a které bylo ve středu s jen malým odporem dobyto zpět, bude formovat válku proti extremistické skupině a bude pro Washington výhodou," píše server Foreign Policy ve své analýze.

FP připomíná, že Turecko vstoupilo do syrské války poprvé ve středu ráno, když poslalo tanky a speciální síly na podporu povstaleckého útoku na jedinou zbývající pevnost Islámského státu u tureckých hranic. „Letadla USA útok také podpořila, poskytovala leteckou podporu proti cílům IS - což je klíčová informace o tom, že turecký zásah dostal souhlas Washingtonu. Rebelové ohlásili během několika hodin vítězství, neutrpěli žádné významné ztráty. Turecko tak rychle dosáhlo svého okamžitého cíle získat Džarabulus - a nyní naznačilo svou snahu tlačit se na západ kvůli „očištění" pohraniční oblasti od IS," hodnotí situaci server.

Motivy Ankary kolidují se zájmy Washingtonu

Právě tato kampaň podle serveru může zahájit novou éru americko-turecké spolupráce v Sýrii. „Je pravda, že motivy Ankary pro přímý vstup do syrského konfliktu se úplně nepřekrývají s motivy Washingtonu a jsou v přímém rozporu se zájmy kurdské Strany demokratické unie (PYD), která je spojencem USA v boji proti Islámskému státu, ale která je zároveň Tureckem považována za teroristickou skupinu. Celkově však středeční události znamenají změnu k lepšímu pro Spojené státy, jejich spojenectví s Tureckem a válku proti Islámskému státu," uvádí FP.

Každý účastník bojů o Džarabulus bojuje ze svých vlastních důvodů. Turecko se jistě snaží oslabit IS, který proniká na turecké území a který provedl na jeho území sérii teroristických útoků - včetně sebevražedného bombového útoku v jižní části města Gaziantep minulý víkend, při kterém zahynulo 54 lidí na svatbě. „Ještě důležitější je, že Ankara reaguje poněkud opožděně na územní akvizice v severní Sýrii ze strany PYD ovládaných syrských demokratických sil (SDF), jejichž cílem je propojit různé oblasti a vytvořit souvislé kurdské území podél tureckých hranic. Jak turecký premiér Binali Yildirim ve středu řekl, Turecko nepřijme kurdskou entitu na své hranici," připomíná server.

Proč se Ankrara zapojila právě teď?

Otázku pak prý ale je, proč se Ankara začala angažovat právě teď. „SDF se rozšiřují celé měsíce a turecká reakce byla spíše tlumená - až do středy. Ankara možná doufala, že Spojené státy, které SDF podporují, budou na skupinu tlačit, aby respektovala územní červené čáry a aby zůstala na východ od řeky Eufrat. To se však nestalo, protože SDF překročily Eufrat a nakonec 12. srpna ovládly město Manbidž. Zdálo se také, že mají v úmyslu pokračovat na západ se spojit se nejvzdálenějším kurdským kantonem v Efrinu," píše FP.

Rozšiřující se SDF zřejmě změnila výpočty Ankary, což vedlo k operaci v Džarabulu. Turecko už proti povstalecké skupině vedlo zástupnou válku ve které se snažilo dostat IS z dalších příhraničních oblastí – a zároveň pomocí místních milic bránilo expanzi SDF, zatím ale odolalo nasazení tureckých vojáků do Sýrie. To se ale teď změnilo.

USA zoufale potřebují spojence

„Toto je turecký nejdramatičtější krok v jinak konzistentní válce proti Islámskému státu. Mohl by poskytnout plán pro spolupráci se Spojenými státy v budoucnu. Washington byl váhavý ohledně spojení se s tureckými povstaleckými skupinami zaměřenými na boj proti Damašku, obával se, že by mohl být vtažen do války proti prezidentovi Bašáru Asadovi a jeho režimu. Kvůli tomu byly Spojené státy silně závislé na PYD, pobočce Kurdské strany pracujících (PKK) – kterou USA označují za teroristickou skupinou - a která je zapřisáhlým nepřítelem Turecka," vysvětluje komplikované vztahy server.

Spojené státy podle něj zoufale potřebují spojence, který může přinést výsledky v boji proti IS a který bude sloužit jako strategický mezinárodní partner. Turecko bylo zaměřeno výhradně na poražení režimu Asada a PYD, ale nic z toho nebylo možné. Ale pokud Ankara počítá, že sehrání ústřední role v boji proti IS je nejlepší šancí na posílení jeho arabských partnerů v severní Sýrii, kteří jí pomohou v boji proti Kurdům, tak se její plány změní.

Washington bude muset dát přednostu Turecku před Kurdy

Operace v Džarabulu je pak tedy podle server FP vyvrcholením turecké strategie a touhy USA rozšířit svou činnost i řady partnery proti IS. Turecko zřejmě nechá město pod kontrolou vzbouřenců, i když se může také rozhodnout ponechat tam své vojáky, aby odradilo nebo zabránilo protiútokům IS. Pokud Turecko a jeho spojenci město udrží, Džarabulus by mohl sloužit jako odrazový můstek pro další Tureckem podporované výpady proti IS. To upevní nové partnerství mezi Tureckem a řadou syrských rebelů, s podporou USA.

„Tato dynamika má potenciálně obrovské důsledky pro válku v severní Sýrii. Může v krátkodobém horizontu zvyšovat napětí mezi Tureckem a PYD, které budou muset řešit Spojené státy. Po zralé úvaze však Washingtonu nezbude než obejmout Ankaru, svého spojence v NATO, a dát mu přednost před kontroverzními milicemi, které pro Turecko představují nepřítele," píše se v analýze.

USA mohou hodně získat

Mít Turecko jako plnohodnotného partnera v boji proti IS také poskytne Washingtonu větší vliv na jeho kurdské spojence. Ve středu v Ankaře viceprezident Joe Biden vyzval kurdské síly, aby ustoupily z oblastí západně od Eufratu, což je region, o kterém povstalci doufali, že ho ovládnou. Kurdské síly zřejmě nebudou mít příliš na výběr, buď to splní - nebo budou riskovat ztrátu vojenské americké podpory. Toto zpomalení kurdské expanze může v praxi de-eskalovat turecko-kurdské napětí, alespoň na tak dlouho, dokud budou Spojené státy zapojeny do války.

Operace Džarabulus by mohla položit základ pro tolik potřebnou americko-tureckou spolupráci, pomoci nastavení arabsko-kurdské rovnováhy sil v severní Sýrii a výrazně posílit válku proti Islámskému státu. A pokud se Washington a Ankara nadále úzce zapojí, měly by být schopny zabezpečit pohraniční oblast. "Na jih od tohoto pásu země se věci nicméně začínají komplikovat, protože rebelové nakonec narazí na PYD a režimní síly. Jejich zahraniční podporovatelé - Turecko, USA, Rusko a Írán - budou muset pracovat velmi tvrdě, aby zabránily eskalaci. Pro tuto chvíli však Washington může hodně získat z nově nalezeného nadšení a agrese Ankary proti IS," dodává server.

Témata:  Sýrie Turecká armáda U.S. ARMY

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy