reklama

 List uvádí svůj komentář titulkem "Dokonce i Putin je v Česku oblíbenější než Merkelová". "Když Angela Merkelová dříve přijížděla na pracovní návštěvy Prahy, patřila k jejím rituálům procházka v davu na Karlově mostě. Především němečtí turisté se odvraceli od stánků s obrazy a s ručně vyráběnými šperky a těšilo je, že mohou Merkelovou vidět zblízka, přátelsky ji zdravili, třásli si s ní rukou a snažili se s ní vyfotit na mobil. Ale i mnoho Čechů Merkelovou rádo přijímalo," napsal deník.

Po loňském vypuknutí migrační krize, kdy kancléřka zastávala vstřícný postoj k uprchlíkům, se ale postoj Čechů k ní změnil a její obliba prudce poklesla. "Vzhledem k tomu se Merkelová nejspíš tentokrát procházky v davu vzdá. A to ve městě, které patří mezi její oblíbená místa, kam chce soukromě po skončení svého působení ve funkci kancléřky opakovaně jezdit, jak sama dříve přiznala," uvedl Die Welt.

Deník píše, že kancléřčinu migrační politiku odmítá mnoho Čechů. Připomíná také postoj prezidenta Miloše Zemana, který Merkelovou kvůli vstřícnosti k běžencům kritizuje a varuje před posilováním islámu v Česku. "Přispívá tak k hysterii ve své zemi, v níž nyní téměř žádní uprchlíci nejsou," píše Die Welt.