Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chci summit o navracení migrantů, volá rakouský ministr obrany

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň/Berlín - Vstřícnost německé kancléřky Angely Merkelové k migrantům dnes ostře kritizoval rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil. Ten chce o otázce migrantů jednat na úrovni Evropské unie.

Doskozil požaduje rychlé svolání summitu EU k navracení odmítnutých žadatelů o azyl, informovala dnes agentura APA.

Sociálnědemokratický politik uvedl, že uprchlická politika Merkelové vedená v duchu jejího výroku „My to zvládneme" byla nezodpovědná a vytvořila další podnět pro příliv migrantů.

Kancléřka použila slogan „My to zvládneme" loni 31. srpna krátce před otevřením hranic, aby povzbudila Němce k přijetí vlny migrantů. Později svůj výrok několikrát zopakovala.

Podle Doskozila ale nemohla být řeč o tom, že „to zvládneme" - vzhledem ke stále vysokým počtům uprchlíků přicházejícím do Itálie.

Ministr proto volá po brzkém „repatriačním summitu na evropské úrovni". Cílem setkání má být uzavření smluv se zeměmi původu o navracení odmítnutých žadatelů o azyl. Deportace odmítnutých uprchlíků totiž často selhávají na chybějících dohodách se zeměmi původu.

Témata:  Angela Merkelová Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy