Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pan Ki-mun vyzval v Iráku ke smíření šíitů a sunnitů

Pan Ki-mun,  osmý generální tajemník OSN
Pan Ki-mun, osmý generální tajemník OSN
Foto: kmu.gov.ua **www.kmu.gov.ua**

Bagdád - V iráckém městě Iskandaríja se dnes příbuzní naposledy rozloučili s třicítkou obětí, které v pátek zahynuly při sebevražedném atentátu po fotbalovém zápasu.

Informovala o tom agentura AFP, podle níž si útok vyžádal 32 obětí a osmdesátku zraněných. Podle agentury AP zemřelo 41 lidí a sto bylo zraněno. Útok dnes odsoudil generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který vyzval iráckou vládu k většímu úsilí o smíření šíitů a sunnitů.

Sebevražedný atentátník se ve městě Iskandaríja asi 50 kilometrů od Bagdádu v pátek vmísil do davu při předávání cen po ukončení amatérského fotbalového zápasu a odpálil nálož na svém těle. "Většina z přítomných byli mladí lidé. Viděl jsem je rozeseté po poli, někteří byli mrtví, jiní volali o pomoc," popsal televizní stanici Al-Džazíra tragédii jeden z přeživších.

K atentátu se přihlásila organizace Islámský stát (IS) s tím, že cílem byli šíitští funkcionáři. Mezi oběťmi byl i starosta města Ahmad Šákir a jeho osobní strážce a nejméně pět policistů. Podle agentury AFP bylo sedmnáct z 32 obětí ve věku od deseti do 16 let; z 84 zraněných je podle francouzské tiskové agentury 12 v kritickém stavu.

Témata:  Pan Ki-mun Irák

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy