Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europarlament naprostou většinou schválil dohodu o klimatu

EU
EU
Foto: Pixabay

Štrasburk - Pro klimatickou dohodu, která byla pod záštitou OSN přijata loni v Paříži, dnes zvedlo ruku 610 europoslanců. Proti ji bylo jen 38, předseda Evropského parlamentu Martin Schulz proto hovoří o historickém hlasování.

Před europoslanci na plenárním zasedání ve Štrasburku v této souvislosti promluvil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. "Evropská unie má dlouhou historii vedoucí úlohy v boji proti klimatickým změnám. Vaše země ukázaly, že si uvědomují závažnost této hrozby," prohlásil.

Jeho návštěvu v Evropském parlamentu na začátku narušil nejspíš nespokojený návštěvník, který po příchodu generálního tajemníka do sálu pokřikoval delší dobu na galerii. Co se mu na návštěvě Pan Ki-muna nelíbilo, nebylo jasné.

"Ve jménu lidstva, v zájmu budoucích generací vás vyzývám, abyste podpořili rychlou ratifikaci klimatické dohody," řekl přítomným Pan Ki-mun.

Těsně před hlasováním krátce promluvil i šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. "Evropa ukazuje, že je schopna učinit velké věci. Možná budu patetický, ale činíme nyní velký krok pro lidstvo a jsem na to velice hrdý," uvedl Juncker.

Z českých europoslanců velká většina klimatickou dohodu podpořila. Proti byl jen europoslanec za Svobodné Petr Mach, hlasování se pak zdržel Evžen Tošenovský. "Členské státy mají podle smluv právo si určit svůj energetický mix a svou energetickou politiku, takže nevidíme důvod, aby se do energetiky vlamoval Evropský parlament," uvedl k tomu Tošenovský.

Pařížskou dohodu dosud podepsalo 191 zemí. Dokument stanoví, že jak bohaté, tak chudé státy se mají připojit k opatřením, která omezí oteplování. Podle textu má být oteplování udrženo pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím. V roce 2020 pařížský dokument nahradí Kjótský protokol z roku 1997. Dohodu dosud ratifikovalo 62 států, které představují 52 procent emisí.

Počátkem září dohodu ratifikovala Čína a také Spojené státy, nedávno se přidala Indie. V zemích EU zatím potřebný proces není všude dokončen. Například v České republice bude o věci teprve hlasovat parlament, ratifikace by mohla být podle českého ministerstva životního prostředí dokončena příští rok na jaře.

Témata:  Pan Ki-mun ekologie EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy