Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na prezidenta Jižní Koreje kandidovat nebudu, oznámil Pan Ki-mun

Pan Ki-mun /bývalý šéf OSN/ a Vladimir Putin v OSN
Pan Ki-mun /bývalý šéf OSN/ a Vladimir Putin v OSN
Foto: unmultimedia.org

Soul - Prezidentské volby jsou v Jižní Koreji plánovány na konec tohoto roku, ale mohly by se uskutečnit už za dva měsíce, pokud ústavní soud definitivně sesadí prezidentku Pak Kun-hje. Bývalý šéf OSN Pan Ki-mun o post usilovat nebude, byť mu průzkumy dávají celkem dobré šance..

Pan Ki-mun nebude kandidovat na úřad jihokorejského prezidenta. Oznámila to dnes agentura Jonhap s odvoláním na tiskovou konferenci Pan Ki-muna v soulském parlamentu.

Favoritem je bývalý jihokorejský opoziční vůdce Mun Če-in s podporou 26 procent voličů. Pana si za hlavu státu přeje přes 22 procent Jihokorejců, jeho popularita ale podle agentury AP v poslední době poklesla.

Pan Ki-mun důvody svého rozhodnutí blíže neupřesnil. "Odcházím z politického života," prohlásil s tím, že je zklamán chováním hlavních politických sil země. Snažil se o řešení politické krize v zemi, ale jeho "čiré vlastenectví" a pokusy o politickou reformu prý zmařily pomluvy a falešné zprávy.

Politickou krizi v Jižní Koreji odstartoval skandál týkající se prezidentčiny důvěrnice, která čelí obvinění z korupce a zneužití moci.

Témata:  Pan Ki-mun Jižní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy