Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pan Ki-mun svolává krizovou schůzi kvůli Sýrii

Pan Ki-mun,  osmý generální tajemník OSN
Pan Ki-mun, osmý generální tajemník OSN
Foto: kmu.gov.ua **www.kmu.gov.ua**

New York - Válku v Sýrii by podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna mělo řešit Valné hromáždění. Rada bezpečnosti totiž neplní svou funkci, jelikož je paralyzovaná rozpory mezi velmocemi.

Pan Ki-mun vyzval ke svolání zvláštní krizové schůze Valného shromáždění, což připouští rezoluce OSN z roku 1950. Při jejím použití může 193 zemí na Valném shromáždění vydat rezoluci s doporučenými společnými opatřeními, pokud Rada bezpečnosti nejedná.

"Vyzývám vás všechny ke spolupráci a ke splnění vaší kolektivní odpovědnosti za ochranu (lidí)," řekl Pan Ki-mun. "Je mi líto, že Rada bezpečnosti selhala při plnění svých povinností zachovávat mír a bezpečnost pro Sýrii," dodal šéf OSN.

Rusko jako spojenec Damašku vetovalo od roku 2011 pět rezolucí Rady bezpečnosti ohledně Sýrie. Čína jako další stálý člen Rady bezpečnosti vetovala první čtyři z těchto rezolucí.

Svolání zvláštní krizové schůze Valného shromáždění podporuje podle Reuters například Kanada a také organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Pan Ki-mun Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy