Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pan Ki-mun blahopřál Trumpovi, připomněl nutnost boje proti klimatickým změnám

Pan Ki-mun /šéf OSN/ a Vladimir Putin v OSN
Pan Ki-mun /šéf OSN/ a Vladimir Putin v OSN
Foto: unmultimedia.org

New York – Ke gratulantem, kteří blahopřejí Donaldu Trumpovi k vítězství, se přidal také generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Jedním dechem ale připomněl, že se OSN na Spojené státy spoléhá. Jeho slova cituje agentura AFP.

Šéf OSN vyzval USA, aby pokračovaly v mezinárodní spolupráci, včetně boje proti klimatickým změnám a proti porušování lidských práv. „OSN spoléhá na novou (americkou) administrativu, že posílí mezinárodní spolupráci ve chvíli, kdy dohromady pracujeme na podpoře společných hodnot, v boji proti klimatickým změnám a na podpoře lidských práv," uvedl.

Pan Ki-mun ocenil i poraženou demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou. „Je mocným symbolem rovnoprávnosti žen a nepochybuji, že nadále bude k naší práci přispívat," řekl na účet demokratky.

„Lidé všude na světě hledí na Spojené státy s nadějí, že použijí svou mimořádnou moc k pozvednutí lidstva a k práci pro společné dobro," dodal dosluhující šéf OSN podle agentury Reuters.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Donald Trump Pan Ki-mun

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 20:11

Rusko a Ukrajina si po rozhovorech vymění vysídlené děti

Rusko a Ukrajina se dohodly na výměně 48 dětí vysídlených v důsledku ruské invaze. Ve středu to v katarské Dauhá oznámila ruská komisařka pro práva dětí Marija Lvovová-Belovová.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy