Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Guterres složil přísahu, jako šéf OSN plánuje změny

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - António Guterres, budoucí generální tajemník Organizace spojených národů, dnes složil v newyorském sídle OSN svou přísahu. Ihned poté uvedl, že plánuje určité změny.

Někdejší portugalský premiér Guterres nahradí 1. ledna v čele organizace odstupujícího šéfa Pan Ki-muna. Mandát v čele světové organizace je pětiletý. Guterresův předchůdce Pan strávil v úřadu dvě funkční období.

Guterres přislíbil změny fungování organizace. „Je čas, aby OSN uznala své nedostatky a změnila způsob, jakým pracuje," prohlásil podle agentury AFP diplomat, kterého za devátého šéfa OSN v říjnu jednomyslně zvolilo Valné shromáždění.

Změny chce uplatňovat ve třech oblastech: mírové operace, zajišťování trvale udržitelného rozvoje a řízení samotné organizace. Právě za neefektivitu a pomalost při řešení světových konfliktů bývá OSN předmětem kritiky.

Sedmašedesátiletý Guterres, který deset let vedl úřad OSN pro uprchlíky, dal již ve svém listopadovém projevu najevo, že se chce i v nové funkci výrazně věnovat problematice migrace. Vyzval mimo jiné mezinárodní společenství k celosvětovému rozdělování uprchlíků.

Odstupujícímu jihokorejskému generálnímu tajemníkovi dnes vestoje tleskalo kompletní vedení OSN i pozvaní hosté. Mezi přítomnými byla například barmská ministryně zahraničí a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Pan Ki-mun

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy