Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konečně domů. Češka ztracená na Novém Zélandu se může vrátit

Nový Zéland
Nový Zéland
Foto: Tākuta / Edward Hyde

Wellington - Češka Pavlína Pížová (33), která strávila téměř měsíc v opuštěné horské chatě na Novém Zélandu, se může vrátit domů, informoval list The New Zealand Herald. Úřady dnes provádějí pitvu jejího partnera.

Záchranářům, kteří Pížovou objevili ve středu, řekla, že se do chaty uchýlila poté, co její partner Petr (†27) zemřel. Jeho tělo záchranáři našli a vyzvedli v pátek.

Ve čtvrtek policie Pížovou podrobila "důkladnému výslechu", a nyní může odcestovat do České republiky za svou rodinou, dodal list. Jak uvedla česká honorární konzulka v Queenstownu Vlaďka Kennett, zachráněné ženě se vede dobře, ale "zoufale touží po návratu domů".

Pár se podle Češky vydal na cestu 26. července a muž o dva dny později upadl na strmém kopci.  Vzhledem k tomu, že pár nikoho neinformoval, že se na cestu vydává, nikdo Čechy dlouhou dobu nepohřešoval a nikdo po nich nepátral.

Třiatřicetiletá Pížová připustila, že se svým sedmadvacetiletým partnerem udělali chybu, když svůj úmysl vydat se do hor nikomu neoznámili, neměli u sebe lavinový vyhledávač a celkově podcenili podmínky cesty.

Ta je oficiálně na zimu uzavřená, ačkoli zkušenější turisté po ní i v chladných měsících chodí. Jak upozornil deník The Guardian, řada lidí v průběhu července a srpna zveřejnila na facebooku z trasy Routeburn Track své fotografie.

Témata:  Nový Zéland

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy